9.12.13

Πιέσεις και αβεβαιότητα στο Eurogroup...

Την επιθυμία του να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα πριν το τέλος του 2013 εξέφρασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, που...
συνεδριάζει, σε περιβάλλον επιδείνωσης της κρίσης, με βαριά ατζέντα (πορεία της τραπεζικής ένωσης, οικονομία της ευρωζώνης, μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και συστάσεις ΔΝΤ για τη χώρα μας, την Κύπρο και την Ιρλανδία).

Η Ελλάδα θα ήταν καλό αν μπορούσε να ξεκινήσει την προεδρία της Ε.Ε. «χωρίς μία επίσκεψη της τρόικας» δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε διπλωματικά, λέγοντας ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όμως αναμένει να ενημερωθεί σχετικά από τους εκπροσώπους της τρόικας. «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε» διαμήνυσε εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι είναι «υγιής στάση» η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει στις αγορές.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πετύχει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ-που εκκρεμεί από το καλοκαίρι- ενώ την Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιστρέφουν εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα για να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Τόνισε ότι αναμένει εποικοδομητική συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Για διαχειρίσιμα προβλήματα και καλή πρόοδο της Ελλάδας έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Υπογράμμισε ότι η χώρα «είναι στο σωστό δρόμο και έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό»

Αναφερόμενος στις προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Ευρώπης, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι ίσως να χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για να βρεθεί μια κοινή γραμμή...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: