31.12.13

Το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα της Μέρκελ και το γερμανικό όνειρο...Για την Άνγκελα Μέρκελ το θέμα δεν είναι τι μπορεί να κάνει η Γερμανία για τους πολίτες της, αλλά τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την Γερμανία.
Στο...
πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της για το 2014, το οποίο θα μεταδοθεί εντός της ημέρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ζητήσει πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους πολίτες για την πρόοδο της Γερμανίας σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη προσπαθεί να βγει από την κρίση.

«Το κράτος πρέπει να επενδύσει. Μπορεί να δημιουργήσει καλές συνθήκες. Ωστόσο, η πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει πολλά χωρίς όλους εσάς στη χώρα μας. Ό,τι καταφέρνει ο καθένας μας σε μικρή κλίμακα επηρεάζει ευρέως τη χώρα μας», θα αναφέρει χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Από το διάγγελμά της δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και οι ειδικότερες αναφορές στην Ευρώπη. «Η πρόοδος στη χώρα εξαρτάται από την πρόοδο στην Ευρώπη», σημειώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που συνεχίζει να αποδυναμώνει μεγάλα τμήματα της ηπείρου.
Τέλος, αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα για τη χώρα της, την τήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την παροχή υποστήριξης στις οικογένειες, την ανάπτυξη και σωστή εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωρολογιακή βόμβα φοβούνται οι γερμανικές εισπρακτικές εταιρίες

Την ώρα πάντως που στην Γερμανία η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ανεργία να μειώνεται διαρκώς, οι γερμανικές εισπρακτικές εταιρίες οφειλών, όπως μεταδίδει σήμερα η Deutsche Welle, «βλέπουν» κινδύνους στον ορίζοντα.

Τι σημαίνει αυτό; Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα έχει ευεργετικές συνέπειες στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων όπως βέβαια και στην κατανάλωση. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προκειμένου να επενδύσουν ή να καταναλώσουν περισσότερα αγαθά. Ενώ από την άλλη πλευρά, και με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια η αποταμίευση θεωρείται ασύμφορη. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν στη γερμανική οικονομία, οι αναλυτές μιλούν πια για ένα «όργιο κατανάλωσης ακόμη και με δανεικά», και δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που φοβούνται πως ακόμη και μια μικρή επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας είναι πιθανόν να προκαλέσει την έκρηξη αυτής της ιδιότυπης ωρολογιακής βόμβας που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την οικονομική φούσκα που έσκασε τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρώπης που σήμερα δοκιμάζονται από την κρίση.

stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: