30.12.13

1% αύξηση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους από το 2015...

... και ο υπουργός πανηγυρίζει!...

Για "συμβολική συμφωνία ξεχωριστής σημασίας" κάνει λόγο με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την...
υπογραφή της νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και που προβλέπει άυξηση των αμοιβών των εργαζομένων στο κλάδο της τάξεως του 1% το 2015

Ο υπουργός της μνημονιακής κυβέρνησης που μαζί με τις προηγούμενες ενταφίασε τις κλαδικές συμβάσεις, προώθησε τις επιχειρηματικές και τις ατομικές, πετσόκοψε μισθούς και έκανε κανόνα τις ελαστικές μορφές και την επισφάλεια στην εργασία, βγήκε σήμερα να πει "χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια".

Το λες και κοροϊδία κατάμουτρα...

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής και αφορά 130.000 εργαζόμενους, ενώ υπογράφεται λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης η οποία λήγει αύριο και όταν υπογράφηκε είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%.

Η σύμβαση, είναι διετούς διάρκειας, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α', προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: