2.12.13

Απρόκλητη επίθεση των ουκρανικών ΜΑΤ σε καμεραμάν...


ΒΙΝΤΕΟ...
Άντρες της Berkut, των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας δεν δίστασαν να επιτεθούν απρόκλητα στο συνεργείο του euronews, που...
κατέγραφε τα γεγονότα έξω από το προεδρικό μέγαρο στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και σε φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Καταδίκασαν τις επιθέσεις οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες, που κατέγραψε ο εικονολήπτης του Euronews, Ρομάν Κουπριάνοφ, διακρίνονται αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων Berkut αρχικά να τον χτυπούν. Στη συνέχεια κι αφού έχει πέσει στο έδαφος και σφαδάζει, τον ξαναχτυπούν με τα γκλομπς, ενώ σπάνε και την κάμερα. Λίγο αργότερα, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει κτυπηθεί στο κεφάλι, ευτυχώς χωρίς να διατρέξει η ζωή του κίνδυνο. Στην ίδια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν και δύο φωτογράφοι του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP).

Εξαιτίας των εν λόγω γεγονότων παραιτήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής του Κιέβου, Βαλέρι Κόριακ, ο οποίος υποστήριξε πάντως ότι η δυσανάλογη χρήση βίας κρίθηκε σκόπιμη από τους αστυνομικούς διότι κινδύνευε η ζωή τους. Την αντίδραση των κατασταλτικών μηχανισμών καταδίκασαν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, αλλά κι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που δήλωσε ότι ουδέποτε έδωσε τέτοιες εντολές.

Νύχτα άγριων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έζησε το Κίεβο της Ουκρανίας. Εξοργισμένοι πολίτες που διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησαν να προσεγγίσουν κυβερνητικά κτίρια και κατάφεραν να μπουν στο δημαρχείο του Κιέβου. Κάποια στιγμή απωθήθηκαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν ευρεία χρήση δακρυγόνων. Εκτυλίχθηκαν οδομαχίες. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς που αντεπιτίθεντο με γκλομπς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: