17.12.13

Έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος: Ανάπτυξη το 2014 ... Tην έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος  θα παραδόσει σήμερα το πρωί  ο Γ. Προβόπουλος στον Πρόεδρο της Βουλής.

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η οικονομία το 2014 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης σύμφωνα με την έκθεση, ωστόσο ...
γίνονται συστάσεις προς την κυβέρνηση με αιχμή την αυξημένη φορολογία.

Στην ειδική αναφορά για την φορολογία ο διοικητής επισημαίνει, για μία ακόμη φορά, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωση των δαπανών και η κυβέρνηση να επιδιώξει την αύξηση των εσόδων με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η εκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 προκύπτει, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από μία σειρά παράγοντες και ενδείξεις, όπως η επιστροφή της εμπιστοσύνης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά και το πλεόνασμα.

Ο Γ. Προβόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και το τρέξιμο των αποκρατικοποιήσεων.

Καλεί λοιπόν την κυβέρνηση να επιταχύνει με διαρθρωτικές αλλαγές την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με στόχο να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα συστήνει στις διοικήσεις να υλοποιήσουν τάχιστα τις υποδιευθύνσεις διαχείρισης των προβληματικών δανείων και να εντοπίζουν πρώιμα τυχόν νέα κόκκινα δάνεια.

Να συνεργασθούν μεταξύ τους ούτως ώστε να διαχειρισθούν με καλύτερη απόδοση τα προβληματικά δάνεια κοινών τους πελατών. Να αναπτύξουν στρατηγικές ανάκτησης των προβληματικών δανείων και να εντείνουν τις προσπάθειες εξωδικαστικών διευθετήσεων.

Για πρώτη φορά ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις επιχειρήσεις να βρουν ρευστότητα και να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να μην περιμένουν μόνο μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό. Προτείνει την έκδοση ομολογιακών εκδόσεων από τις επιχειρήσεις και για τις μεσαίες και μικρότερες συστήνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ακόμη και την ίδρυση ειδικής αγοράς ομολόγων, από την οποία θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα.

Δεν παραλείπει να κάνει λόγο για την ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Τέλος, καλεί τις εταιρείες να αξιοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τα δάνεια από την ΕΤΕπ. Προαναγγέλλει, σε αυτό το σημείο, ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει το 2014, κεφάλαια ύψους 805 εκατ ευρώ προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: