12.6.13

Ο Γκιουλ ζητά «διάλογο» με τους «νόμιμους διαδηλωτές»!...

Διάλογο - για μια ακόμη φορά - με τους «νόμιμους διαδηλωτές» ζήτησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, λίγες ώρες μετά τα νέα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ που κατέληξαν στην «εκκαθάριση» της πλατείας από τους διαδηλωτές.

Ο...
Γκιουλ, ο οποίος έχει υιοθετήσει πιο διαλλακτική ύφος από τον Ερντογάν, είπε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους επικριτές της». Ωστόσο, φάνηκε για πρώτη φορά να συγκλίνει με τον τούρκο Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «οι βίαιες διαδηλώσεις είναι ένα διαφορετικό θέμα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αργότερα συνάντηση με «εκπροσώπους» των διαδηλωτών, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποιοι ακριβώς είναι αυτοί.

Στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όλη τη νύχτα μαίνονταν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Την αυγή, μπάζα, σπασμένα σίδερα και ερείπια άρχισαν να μαζεύονται από τις μπουλντόζες.

Λίγο πριν από τις 5:00 π.μ., και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο περίφημο πλέον Πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ.

Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται αναφέρει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η περίφημη οδός Ιστιγκλάλ, και αυτή θέατρο συγκρούσεων το περασμένο βράδυ, έχει επίσης αδειάσει από διαδηλωτές και απλώς μερικοί αστυνομικοί περιφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: