3.6.13

ΒΟΛΟΣ: Παράνομο το εργοστάσιο ανακύκλωσης που πήρε φωτιά...

magnesianews.gr
Παράνομα λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης, στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή, που το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι τυλίχτηκε στις φλόγες, αι προκάλεσε περιβαλλοντική επιβάρυνση με το μαύρο σύννεφο καπνού, που προκλήθηκε από τα καμένα πλαστικά και άλλα προς ανακύκλωση υλικά. Την...
είδηση επιβεβαίωσαν ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Νίκος Μιχαλάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, με τον δεύτερο να τονίζει ότι σήμερα θα γίνει έλεγχος από περιβαλλοντικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ότι η φωτιά ήταν δύσκολη και επικίνδυνη, από τον πολύ μεγάλο καιόμενο όγκο (περίπου 5000 τόνους υλικό περιμετρικά και εντός του εργοστασίου), ενώ τόνισε ότι η ακτινοβολία για τους πυροσβέστες ήταν πολύ μεγάλη, ενώ, λόγω του αέρα, κινδύνεψε και η Hypro, μια βιομηχανία χημικών με εύφλεκτα υλικά (καυστική σόδα, νιτρικό αργίλιο, ίσως διαλύτες, πλαστικά κλπ.), αλλά και δεξαμενές με εύφλεκτα υλικά. «Εκεί λοιπόν, δόθηκε η μάχη των πυροσβεστών, που με αυταπάρνηση την κέρδισαν, σε συνθήκες έντονου καπνού, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του ΕΚΑΒ που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους πυροσβέστες, που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα», τόνισε ο διοικητής.

Ο κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση είχαν γίνει συστάσεις για να τοποθετήσει μόνιμα μέτρα πυρασφάλειας, κάτι όπως που δεν έγινε, παρά τις διαβεβαιώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο ιδιοκτήτης, που υποχρεούται από το νόμο να ενημερώσει την Πυροσβεστική για το είδος της επιχείρησης και τα μέτρα πυρασφάλειας (υποβάλει αίτηση), ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επίσης, αν και του ζητήθηκε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, δεν υπήρχε.


Δεν υπάρχει φάκελος στην υπηρεσία
Καμία απολύτως γραφειοκρατική διαδικασία δε μεσολάβησε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και, όπως διαπιστώθηκε από την Διεύθυνση Ανάπτυξης κάποιο σχετικό αίτημα λειτουργίας. Η βιομηχανικά μονάδα δεν φαίνεται να λειτουργεί στην αρμόδια υπηρεσία, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καν φάκελος στην υπηρεσία.

«Το περασμένο Σάββατο, που ανεβήκαμε όλοι πάνω, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ξέσπασε φωτιά, διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα πεπαλαιωμένο κτίριο στο οποίο υπήρχε πινακίδα ότι «προσεχώς θα λειτουργήσει μονάδα ανακύκλωσης», κάτι που παραπέμπει στο ότι δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ακόμη», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ιδιοκτήτης, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εταιρία ή φυσικό πρόσωπο, που δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο.

Ο Γ. Καλτσογιάννης δήλωσε ότι τα εργοστάσιο δεν αποδείχτηκε ότι λειτουργούσε, αλλά είχαν εναποτεθεί υλικά, προκειμένου να λειτουργήσει.

Κλιμάκιο περιβαλλοντικού ελέγχου
Όπως ανέφερε ήδη σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον «Δημόκριτο», αλλά και το Τμήμα Περιβάλλοντος θα συστήσουν κλιμάκιο περιβαλλοντικού ελέγχου, που θα κάνει ελέγχους σήμερα το πρωί για να διαπιστώσει τις τυχόν επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί, έδωσα ήδη εντολή να διερευνηθεί σε βάθος, το σύνολο των εγκαταστάσεων της Α’, της Β’ ΒΙ.ΠΕ. και του ΒΙΟ.ΠΑ. για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρανομούντες, που εμφανίζονται ως εγκαταλειμμένοι ή αποθηκευτικοί χώροι και να λειτουργούν παράνομα», δήλωσε ο Γ. Καλτσογιάννης.

Επιχείρηση καθαρισμού
Επιχείρηση καθαρισμού και απομάκρυνσης των καμένων υλικών ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών της Β’ ΒΙ.ΠΕ., από μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ιδιωτών, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι σε αποθήκη στον αύλειο χώρο του εργοστασίου και σιγοκαίει μέχρι και σήμερα. Στο σημείο παραμένουν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης ή οξυγονοκόλλησης, και οι ζημιές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές στο χώρο του εργοστασίου.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου, ανέφερε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι να κατασβεστεί και η τελευταία μικρή εστία που μπορεί να υπάρχει στο χώρο του εργοστασίου.

Από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο και κινητοποίησε σε Πανθεσσαλικό επίπεδο πυροσβεστικές δυνάμεις, έχουν καεί ανακυκλώσιμα υλικά, (χαρτιά - πλαστικό - παλέτες, λάστιχα κ.α.), μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ έχει καταστραφεί χώρος σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, ενώ, κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες, ο ένας στο πόδι και ο δεύτερος παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα λόγω των πυκνών μαύρων καπνών.

Χθες, άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο, ξεκίνησαν την επίχωση των καμένων κυρίως πλαστικών, ώστε να σβήσει εντελώς η φωτιά, διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: