1.6.13

Απαγωγή Τούρκου σε στυλ Οτσαλάν...

crimenet.gr
Μια υπόθεση που θυμίζει πάρα πολύ την «απαγωγή» Οτσαλάν και του Παλαιστινίου Ρασίντ, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Ένας Τούρκος πρόσφυγας απήχθη εντελώς...
ξαφνικά στη μέση της οδού Σόλωνος στα Εξάρχεια και σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, βρίσκεται στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό, αν και ανάρτηση στο indymedia, με τη μαρτυρία πολίτη που ήταν παρών στην απαγωγή, αναφέρει ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επιβιβάστηκε με τη βία ο πολιτικός πρόσφυγας είχε πινακίδες που ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια καταγγελία οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ ανάλογες καταγγελίες έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο left.gr, οι οικείοι του Τούρκου πρόσφυγα που απήχθη στα Εξάρχεια, υποστηρίζουν ότι βρίσκεται ήδη στα χέρια της τουρκικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των οργανώσεων «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών» και «Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών», αναφέρει:

«Το βράδυ της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2013, ένα σκηνικό βίαιης απαγωγής εκτυλίχτηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου καταλήγει η οδός Σόλωνος, με θύμα έναν τούρκο πολιτικό πρόσφυγα :

Ενώ ο πρόσφυγας Υ.Β. που μόλις είχε αποχωρήσει από κοντινό μικρό κουρδικό εστιατόριο της περιοχής, διέσχιζε το δρόμο, 5 άνδρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο, που περίμενε σταματημένο από ώρα – όπως λένε οι μάρτυρες- στην άκρη του δρόμου, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν στο αυτοκίνητο με τη βία, φράζοντας του το στόμα για να μην ακούγεται.

Οι φωνές του πρόσφυγα κινητοποίησαν παρόλα αυτά τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο.

Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια δραματική προσπάθεια εντοπισμού του απαχθέντα. Κινητοποιήθηκαν δικηγόροι, φορείς , μέλη οργανώσεων και μέλη του Κοινοβουλίου με συνεχείς επικοινωνίες με όλες τις πιθανές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο επεισόδιο.

Η αστυνομία στο σύνολο της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό (παρότι πρόκυψε ότι είχε ειδοποιηθεί από τις 10.30 ). Τόσο τα αρμόδια για την περιοχή τμήματα, το αρμόδιο Τμήμα Ασύλου, το Τμήμα Απελάσεων, όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αρνήθηκαν την οποιαδήποτε γνώση ή σχέση και υπονόησαν εσωτερικές αντιθέσεις των προσφυγικών οργανώσεων. Οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το αρχηγείο της αστυνομίας οδήγησαν στο ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα.

Τις μεσημεριανές ώρες αναρτήθηκε στο Indymedia κείμενο πολίτη που περιέγραφε τα περιστατικά και έδινε τα στοιχεία (πινακίδα) του αυτοκινήτου της απαγωγής.

Από την δημοσιοποίηση της πινακίδας πρόεκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην ελληνική αστυνομία!

Όμως, οι αστυνομικοί διευθυντές εξακολουθούν μέχρι στιγμής να υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν σε ποιά υπηρεσία ανήκει και ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το περιστατικό.

Ο δε αρχηγός της αστυνομίας, κάτω από τις πιέσεις, ανέθεσε την έρευνα για το ζήτημα στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας των Εξαρχείων (!!!).

Την ίδια στιγμή από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στάλθηκε κατεπείγουσα έκκληση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτροπή της επιστροφής ή επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία.

Οι οργανώσεις, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράζουμε την αγωνία μας για την τύχη του απαχθέντα, που, αν και πρόσφυγας και θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, δεν έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να ολοκληρώσει την διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου στην αμαρτωλή Πέτρου Ράλλη.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος τόσο τυπικής όσο και άτυπης επαναπροώθησης και παράδοσής του στις τουρκικές αρχές.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η καθ' οιονδήποτε τρόπο επιστροφή του ή η επαναπροώθησή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας).

Η ανησυχία μας εντείνεται από το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές πιέζουν συστηματικά την Ελλάδα για παράδοση Τούρκων προσφύγων και ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές επιμένουν να αρνούνται την σύλληψη.

Η ζωή του Υ.Β. βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης

Προσφύγων και Μεταναστών

Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα

Προσφύγων και Μεταναστών»

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει:

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την χτεσινή απαγωγή του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά, μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση για την τύχη του από τις Ελληνικές αρχές.

Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη βιομηχανία διώξεων κατά των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την Τουρκική Κυβέρνηση.

Τα περιστατικά συλλήψεων πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία πυκνώνουν και οδηγούν στα δικαστήρια τους Τούρκους αγωνιστές με πρόθεση την έκδοσή τους. Μετά τις άμεσες παρεμβάσεις δικηγόρων και πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά και την οριστική διακοπή των συλλήψεων και διώξεων των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν. Άμεσα να εμφανίσουν τον αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά, γιατί φοβόμαστε για τη ζωή του.

Η τρομοκρατία της Κυβέρνησης δεν θα περάσει»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: