3.9.12

16ρηδες στο ΚΕΘΕΑ Λάρισας λόγω αλκοόλ!...


Ευρωπαϊκή έρευνα, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στην Ελλάδα, για την... πορεία που έχουν πάρει οι έφηβοί μας, στη ζωή τους...
Κατατάσσει τη χώρα μας στις τέσσερις πρώτες της Ευρώπης, με τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ και εισπνεόμενων ουσιών. «Στατιστικά, όσο...
μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που κάνει χρήση, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό αυτών που θα προχωρήσει στην εξάρτηση. Όσο νωρίτερα κάποιος ξεκινά τη χρήση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητας εθισμού και εξάρτησης...», υποστηρίζει ο υπεύθυνος προγράμματος του ΚΕΘΕΑ –ΕΞΟΔΟΣ Λάρισας, κ. Σωτήρης Μπουντής, ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι αυξάνονται σταδιακά τα αιτήματα θεραπείας ατόμων από το αλκοόλ, σε ειδικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Προβλέπει δε, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ότι το πρόβλημα του αλκοολισμού, θα απασχολήσει πιο έντονα τη χώρα μας, μελλοντικά, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν μεν οι άμυνες ούτε και μηχανισμοί περιορισμού της χρήσης. «Δεν νιώθουμε τον κίνδυνο, γιατί η χρήση αλκοόλ είναι κοινωνικά αποδεκτή, ακόμη κι αν γίνεται από εφήβους. Μέχρι και σήμερα η χώρα μας παραδοσιακά δεν είχε πρόβλημα με τη χρήση του αλκοόλ, όπως γνωρίζουμε για τις βόρειες χώρες, όπου ο αλκοολισμός εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά. Αναμφίβολα πρέπει να μας ανησυχήσει το μεγάλο ποσοστό νέων που κάνει χρήση του», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα νούμερα της έρευνας «μιλούν» από μόνα τους:

«Οι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών της Ελλάδας αναφέρουν σε χαμηλότερο ποσοστό ότι κάπνισαν τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα (21% έναντι 28% συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της έρευνας). Αντιθέτως, υψηλότερα είναι τα ποσοστά των μαθητών αυτής της ηλικίας στην Ελλάδα που έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών (14% έναντι 9% του μέσου όρου των χωρών), όπως επίσης και χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (9% έναντι 6% του μέσου όρου). Όσον αφορά στο αλκοόλ, οι Έλληνες έφηβοι κατατάσσονται στις 4 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά της έρευνας. Εντούτοις, η υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή και περισσότερα ποτά στη σειρά) αναφέρθηκε από σχεδόν παρόμοιο ποσοστό μαθητών αυτής της ηλικίας της χώρας μας (45%) συγκριτικά με το μέσο όρο της έρευνας (39%). Επίσης, οι μαθητές 15-16 ετών στην Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ από ό,τι κατά μέσο όρο οι συνομήλικοί τους στις χώρες της έρευνας.

Συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της έρευνας, χαμηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών της Ελλάδας που έχουν κάνει χρήση κάνναβης (17% μέσος όρος έναντι 8% Ελλάδας), ενώ σε παρόμοιο ποσοστό έχουν κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εκτός από κάνναβη (ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεαμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (6% και 5%, αντίστοιχα). Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης ESPAD για την Ελλάδα αναδεικνύουν την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης στους μαθητές 15-16 ετών αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ, ηρεμιστικών/υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, όπως και με τη χρήση εισπνεόμενων ουσιών».

ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Ο κ. Μπουντής είναι από τους καταλληλότερους ανθρώπου να μας μιλήσει σήμερα για τα αίτια που οδηγούν τους νέους στις εξαρτησιογόνες ουσίες και συγκεκριμένα για το αλκοόλ μας ενημερώνει σχετικά με αυτά:

« Οι έφηβοι ακολουθούν και αντιγράφουν, τα πρότυπα διασκέδασης των μεγάλων. Έχουν μυηθεί σε αυτά. Δεν συνειδητοποιούν ουσιαστικά τι κάνουν, αλλά η χρήση του αλκοόλ εκφράζει γι' αυτούς τη μετάβασή τους στην ενήλικη φάση. Εσφαλμένα ψάχνουν να μεγαλώσουν...Οι λόγοι που κάποιος έφηβος θα κάνει χρήση αλκοόλ είναι από περιέργεια, λόγω ηλικίας νιώθουν δυνατοί και ότι δεν θα πάθουν τίποτα, για να μειώσουν το άγχος τους, για να νιώσουν καλά, γιατί το κάνουν όλοι οι άλλοι, γιατί τους κάνει να νιώθουν μεγάλοι, γιατί δεν θέλουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους. Το πρόβλημα είναι όταν η χρήση γίνεται ανεξέλεγκτα καθώς η επικινδυνότητα να πάθει κάτι ο νέος είναι πολύ μεγάλη. Οι βλάβες μπορεί να είναι άμεσες (π.χ. οξεία δηλητηρίαση) και ο νέος έχει άγνοια γι' αυτές. Παράλληλα η ανεξέλεγκτη χρήση αλκοόλ συνδέεται και με συμπεριφορές που τον φέρνουν σε κίνδυνο ατυχήματος ή να ακολουθήσει παραβατικές συμπεριφορές. Οι έφηβοι ακόμη διαμορφώνονται ψυχοκοινωνικά και βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπου ζωή. Το αλκοόλ είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία που όσο πιο γρήγορα μπει στη ζωή τους τόσο πιο εύκολα εγκαθίσταται».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Για τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου, αντίστοιχα, σε αυτό το πρόβλημα, ο κ. Μπουντής αναφέρει: «Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να ψάξουν για πρότυπα, που θα ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής τους. Το ζητούμενο τόσο με τους γονείς όσο και με τους εκπαιδευτικούς, είναι καταρχήν να τους θεωρήσουν οι έφηβοι σημαντικούς και να είναι γι' αυτούς πρόσωπα αναφοράς.

Το παιδί θα τους ακούσει όταν τους θεωρεί αξιόπιστους, όταν τους έχει εμπιστοσύνη, όταν αποτελούν σημαντικά πρόσωπα γι' αυτό και έχουν κερδίσει τον σεβασμό του. Όταν οι μεγάλοι έχουν ακυρωθεί από το παιδί, δεν θα τους ακούσει. Το θέμα είναι να έχουμε καταφέρει να είμαστε σημαντικοί γι' αυτό, ειλικρινείς μαζί του και να λέμε την αλήθεια».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί το μοναδικό στην περιοχή μας θεραπευτικό πρόγραμμα για εφήβους και νεαρούς ενήλικες που έχουν εμπλακεί με τη χρήση και την κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών αλκοόλ (ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ»). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2410-237811 και 24210-80246.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σουηδικού Οργανισμού CAN, της ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Εφ. Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: