16.8.12

Η Αυστραλία ανοίγει «τους ασκούς του Αιόλου» κατά των καπνοβιομηχανιών...


«Σκέτο» πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων...
Έτσι θα είναι το πακέτο τσιγάρων που θα αγοράζουν οι καπνιστές από τον Δεκέμβριο
15 Aug 2012
Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αυστραλίας, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί πλέον να επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την...
κυκλοφορία των τσιγάρων τους στην πολύχρωμη συσκευασία που συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Από τον Δεκέμβριο τα τσιγάρα θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή πακέτα που θα φέρουν μόνο τις γνωστές προειδοποιήσεις για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά αναμένεται να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» κατά των καπνοβιομηχανιών.
Όταν η κυβέρνηση Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να νομοθετήσει υπέρ του «σκέτου» πακέτου οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν τα τσιγάρα τους στα πολύχρωμα πακέτα με την ένδειξη της φίρμας τους τυπωμένη πάνω σ’ αυτά και με το επιχείρημα ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει το συνταγματικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Άρθρο 51 – Παράγραφος 31) πήγαν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, ατύχησαν καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να θέσει τη νέα νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την όλη υπόθεση παρακολουθούσαν από πολύ κοντά τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Νέα Ζηλανδία που τώρα πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας για να θεσπίσουν παρόμοιο μέτρο και αυτές...
http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: