8.8.12

Άρχισαν οι βόλτες στον «Κόκκινο πλανήτη»...


«Σήμερα ήταν μόνο η προσεδάφιση. Αύριο θα αρχίσουμε να εξερευνούμε τον Άρη. Και την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα και τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουμε να σας γνωστοποιούμε νέες αποκαλύψεις. Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να εξερευνούμε τον Άρη, αλλά το ηλιακό μας σύστημα και το Σύμπαν.

Επειδή η...

περιέργειά μας δεν έχει όρια». Την ώρα που οι επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου της αποστολής του «Curiosity» στον Άρη απολάμβαναν συμβολικά σοκολάτες «Mars» (Άρης) ο Τσαρλς Έλαχι, διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος της NASA, έδινε τη διάσταση του τολμηρού εγχειρήματος μέσα στην πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας. «Η επιστήμη δεν είναι ο μοναδικός, ούτε καν ο κύριος λόγος για τον οποίο ως είδος στο Σύμπαν πήγαμε στη Σελήνη» έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Τάιμς».

Ούτε θα είναι όταν, παρά τους μεγάλους κινδύνους και το τεράστιο κόστος, θα στείλουμε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη σε ρομποτικά οχήματα» δήλωσε ένα στέλεχος της NASA. Οι αστροναύτες που θα πατήσουν το έδαφος του Άρη ήδη προετοιμάζονται. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, για την εκμετάλλευση άλλων πλανητών ή ακόμα και την ανάγκη να αποικίσουμε κάποιους εξ αυτών, αν μη τι άλλο, ως εγγύηση απέναντι σε έναν πιθανό «Αρμαγεδδών». Όμως θα στείλουμε ανθρώπους στον Άρη. Ακόμη και για να αποδείξουμε ότι μπορούμε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ

Μια πρώτη γεύση από την προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ μέσω ενός βίντεο που αποτελείται από φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν τα τελευταία δυόμισι λεπτά από την κάθοδο του οχήματος.
Το βίντεο είναι χαμηλής ανάλυσης, δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία και για αυτό δεν είναι είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο το αρειανό περιβάλλον αλλά και η όλη διαδικασία προσεδάφισης.
Σύμφωνα με τη NASA, τα επόμενα 24ωρα θα δώσουν στη δημοσιότητα όλο το εντυπωσιακό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: