29.8.12

Ασπίδα για μάχιμους...


Στην εξαίρεση από τις μισθολογικές περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας, και σε κλιμακωτή μείωση για κάθε άλλη... ομάδα (υπόλοιποι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ, αρχιερείς κ.ά.), καταλήγει – κατά πληροφορίες – η κυβέρνηση, ενώ επανέρχεται στο τραπέζι η μείωση κατά 30 ευρώ των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ.


Τα δύο ζητήματα αποτελούν και δύο από τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, παράλληλα με το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και το όριο από το οποίο θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.
Την ίδια στιγμή φέρεται ότι έχει κλειδώσει η κατάργηση των δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ εξετάζεται η επιβολή εισφοράς 1%-3% στις συντάξιμες αποδοχές όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/1995.
Το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο θα έχουν σήμερα μπροστά τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έως την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Σεπτεμβρίου), αλλά έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου για το σχέδιο των περικοπών που θα εξετάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.


Με τον Πρωθυπουργό να τραβά τη δική του «κόκκινη γραμμή» για τις ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια, φαίνεται ότι λύνεται ο γρίφος που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και προκαλεί έντονες τριβές με τα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προβλέπει την εξαίρεση από τις περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων που κατατάσσονται στην πρώτη κλίμακα επικινδυνότητας. Ειδικότερα, από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ - ΕΚΑΜ , Ομάδες ΔΙΑΣ - Δέλτα - «Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
«Εγώ δεν δέχομαι νέες μειώσεις γι' αυτές τις κατηγορίες», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε συνομιλητές του και τη θέση αυτή θα προβάλει στη σημερινή σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και απέναντι στην τρόικα. Κατά τις ίδιες πηγές, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενστόλων προβλέπεται αναπροσαρμογή του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν σήμερα ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου, ενώ στην κυβέρνηση υπολογίζουν στα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να εξασφαλιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των ειδικών μισθολογίων αποτελεί βασικό θέμα στην ατζέντα της σύσκεψης των τριών αρχηγών, που καλούνται ουσιαστικά να συνυπογράψουν τα επώδυνα μέτρα.
Ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου χθες μήνυμα - κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της περιοδείας σε Βερολίνο και Παρίσι - ότι το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο με περικοπές, ενώ προβάλλοντας με έμφαση τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ τόνισε ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε ένα γύρο αποφασιστικό».
Συνεργάτες του ανέφεραν πως η δήλωση αποτελούσε προπομπό και της εισήγησης του Πρωθυπουργού στη σημερινή σύσκεψη, καθώς για το Μαξίμου προέχει να διατηρηθεί αρραγές το μέτωπο της κυβερνητικής συνεργασίας.
Σαφές μήνυμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στο πακέτο των μέτρων εξέπεμψε χθες το βράδυ και ο κ. Στουρνάρας, διαμηνύοντας πως πλέον για την κυβέρνηση προέχουν τα χρονοδιαγράμματα και ο συντονισμός δράσεων. Γι' αυτό τον λόγο στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο συμμετείχαν και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μουρμούρας, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.
Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η οριστική λίστα των μέτρων να έχει συμπληρωθεί πριν από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας, που αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ σχετική συζήτηση (με εντολές από τον κ. Σαμαρά για γρήγορους ρυθμούς) θα γίνει και την Παρασκευή στην - πρώτη μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης - συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: