17.8.12

Περίεργες σχέσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου με την Κίνα...


Λευκωσία: Κινεζικοί κρατικοί οργανισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τους οποίους ήταν σε επαφή το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου (ΕΙΚ) για δραστηριοποίησή τους μέσω Κύπρου στην Ε.Ε., βρέθηκαν μετά το κλείσιμο του ΕΙΚ στην Κύπρο και μάλιστα με εκπροσώπηση από πρόσωπα που σχετίζονται με τον Πρέσβη Μάριο Ιερωνυμίδη.

Το...
γεγονός αυτό, όπως και το ότι το Υπουργικό Συμβούλιο το 2010, σε αντίθεση με την εισήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, αποφάσισε να κλείσει το ΕΙΚ, οδηγεί πολλούς να ζητούν να διερευνηθεί και κατά πόσο το κύκλωμα που προωθούσε τη Far Eastern Phoenix όχι μόνο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και στις πωλήσεις ακινήτων και άλλες επιχειρηματικές αναπτύξεις, επέδρασε και υπέρ της απόφασης για κλείσιμο του Ινστιτούτου.

Όπως και τον ενδεχόμενο ρόλο του τότε Πρέσβη της Κύπρου στο Πεκίνο και μετά Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Ιερωνυμίδη.

Συγκεκριμένα, το ΕΙΚ, λίγο πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κλείσιμό του, είχε υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της Κίνας που θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για την εισδοχή τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με την ονομασία «China Europe BusinessZone in Cyprus». Επίσης, είχε υπογράψει σχετική συμφωνία συνεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, με το «China Council for International Investment Promotion», κυβερνητικό οργανισμό που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος για τις κινήσεις αυτές, όπως αναφέρεται σε έγγραφα που κατέχει ο «Φ».

Οι συμφωνίες προέβλεπαν ότι το ΕΙΚ θα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στις κινέζικες εταιρείες σχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και για τη συγγραφή, υποβολή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Σύμφωνα με εκθέσεις -μεταξύ των οποίων και του Υπουργείου Εξωτερικών- αυτή η δραστηριότητα θα καθιστούσε το ΕΙΚ αυτόνομο οικονομικά και δεν θα χρειαζόταν το κονδύλι των 400.000 ευρώ που λάμβανε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ατασθαλίες που είχαν διαπιστωθεί από τη Γενική Ελέγκτρια για προηγούμενα έτη στο ΕΙΚ, είχαν διορθωθεί, ενώ αναγνωρίζεται μέσα από τις Εκθέσεις ότι η αλλαγή προσώπων στη διεύθυνση και τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου, με το σκεπτικό των εξοικονομήσεων αν και η Έκθεση του υπουργού Εξωτερικών προς το Υπουργικό υπογράμμιζε ότι προχωρούν οι ενέργειες συνεργασίας με Κινέζους, που θα καθιστούσαν αυτάρκες το Ινστιτούτο ενώ το κλείσιμό του θα είχε για το κράτος κόστος μεγαλύτερο και των €400.000 ετήσιας χρηματοδότησης, λόγω της καταβολής αποζημιώσεων στο προσωπικό που θα απολυόταν. Το ΙΕΚ ιδρύθηκε το 1995 και η απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης για κλείσιμό του τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2011.

Να σημειωθεί ότι μετά τη διαπίστωση ατασθαλιών από τη Γενική Ελέγκτρια, διευθυντής του ΕΙΚ είχε διοριστεί ο Μάριος Βούργος, ενώ πρόεδρος του δ.σ. είχε διοριστεί από την Κυβέρνηση ο τότε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νικόλας Αιμιλίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην εισήγησή του προς το Υπουργικό για απόφαση, υποδείκνυε, μεταξύ άλλων, πως το ΙΕΚ είχε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού €980.000. Ακόμα, στην Εισηγητική Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2010, αναφέρεται:«Τέλος, επισημαίνεται, πως, μεταξύ άλλων, το ΕΙΚ βρίσκεται σε στάδιο τελικής διαπραγμάτευσης με το κινέζικο συγκρότημα εταιρειών GKC Corporation (δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει έδρα στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω αυτής να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά».

Βρέθηκαν στην Κύπρο από άλλο δρόμο

Σήμερα, ένα σχεδόν χρόνο μετά το κλείσιμο του ΕΙΚ, η GKC Corporation βρίσκεται εγγεγραμμένη στην Κύπρο, με διεύθυνση μάλιστα την ίδια με αυτή της εταιρείας που μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής η σύζυγος του Πρέσβη Ιερωνυμίδη, της Far Eastern Phoenix, ενώ διευθυντής της είναι επίσης φιλικά και όχι μόνο συνδεδεμένο πρόσωπο, ο Άρης Κυπριανού, ο οποίος αναπτύσσει ιδιαίτερη επιχειρηματική δραστηριότητα με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί πάντωςπως ο κ. Κυπριανού δηλώνει επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας στην Κύπρο από το 2006, γεγονός που δείχνει ότι η μία από τις δύο αναφορές δεν ισχύει, δηλαδή είτε έχει εκπροσώπηση στην Κύπρο από το 2006, είτε όπως λέει η αναφορά του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Υπουργικό, στο τέλος του 2010 γίνονταν διεργασίες μεταφοράς της στην Κύπρο.

Επίσης, πρόσφατα, τον Απρίλιο, βρέθηκε στην Κύπρο ομάδα του «China Council for International Investment Promotion», με ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας και του οργανισμού «China-Europe BusinessZone» (CEBZ), δηλαδή τους δύο οργανισμούς με τους οποίους είχε υπογράψει συνεργασία το EIK και μέσω των οποίων θα είχε σημαντικά έσοδα.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: