17.8.12

Ντόμινο αναστολής χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει από φαρμακεία όλης της χώρας...


Φάρμακα επί πιστώσει ΣΤΟΠ λένε ο ένας μετά τον άλλον οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους.

Μετά τους φαρμακοποιούς της Ευβοίας και της Φλώρινας, μόνο τις μετρητοίς χορηγούν φάρμακα και οι... σύλλογοι Μαγνησίας, Κορινθίας και όλης της Κρήτης, καθώς όπως επισημαίνουν,«λόγω των συσσωρευμένων χρεών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας».

Ενδεικτικό είναι πως μόνο στη Μαγνησία τα χρέη του δημοσίου προς κάθε φαρμακοποιό από τα συνολικά 230 ανέρχονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης, «το φαρμακείο, πέρα από σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι και μία εμπορική επιχείρηση και χρειάζεται κεφάλαια. Είμαστε σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό. Από τη μία σχεδόν στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και από την άλλη φαρμακαποθήκες και εταιρίες που ζητάνε πληρωμή της μετρητοίς».

Οι φαρμακοποιοί περιμένουν ακόμη τα χρήματα που τους οφείλονται από τους προηγούμενους μήνες, καθώς ελλείψει κονδυλίων κανένα από τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρήθηκε, ούτε για τις ιατρικές συνταγές του Μαΐου που αγγίζουν τα 117 εκατομμύρια ευρώ, ούτε για εκείνες του Ιουνίου που ανέρχονται στα 145 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγεί στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, το 60% των φαρμακοποιών έχουν 2 μήνες ακάλυπτες επιταγές και από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακα που προμηθεύονται. Και σε μια περίοδο που πρέπει να πληρώσουν εφορία, ΦΠΑ, χαράτσι της ΔΕΗ και λειτουργικά έξοδα

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι φαρμακοποιοί είναι το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των κατά τόπους συλλόγων προηγούνται του σχεδίου, που θα αποφασιστεί στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 25 Αυγούστου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε ότι τα φαρμακεία δεν έχουν λόγο να στερούν το φάρμακο από τον ασθενή. «Εάν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει να παίρνει τον χαρακτήρα εκβιασμού, η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη», τόνισε.

Ταυτόχρονα σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα» ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα εξακολουθήσουν να έχουν άμεση πρόσβαση στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το ΕΣΥ. Παράλληλα οι ασθενείς δεν πρόκειται να στερηθούν τα φάρμακα, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των παθήσεών τους», διαβεβαιώνει ο κ. Λυκουρέντζος.

Εκτός από τους φαρμακοποιούς όμως σε οικονομική αιμορραγία έχουν οδηγηθεί λόγω των χρεών του δημοσίου και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, όπως οι ιδιωτικές κλινικές, των οποίων ο κύκλος εργασιών υποχώρησε το 2011 κατά 9%, ενώ οι ζημιές τους αυξήθηκαν κατά 22,3%, αγγίζοντας τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά άλλωστε τα ασφαλιστικά ταμεία τους οφείλουν 700 εκατομμύρια από το 2007...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: