12.8.12

«Κάν’ το όπως ο Άκης»...


Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεψε τη γρήγορη έρευνα και δίωξη σε βάρος του τ. υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου και όσων εμπλέκονταν στην υπόθεση αυτή, θα ξεκινήσει το ανελέητο κυνηγητό σε βάρος των επίορκων υπαλλήλων, των χρυσοκάνθαρων στελεχών του Δημοσίου με τις... υπέρογκες τραπεζικές καταθέσεις, των συνταξιούχων και αναπήρων-μαϊμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” , η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την αυστηρότητα στον συγκεκριμένο τομέα με ανακρίσεις και δίκες-εξπρές σε όλες αυτές τις υποθέσεις που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσει διαδικασίες για αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών, για να πάρει πίσω τα κλεμμένα.

Η εισαγγελική έρευνα-μαμούθ που έχει ξεκινήσει σε πανελλαδικό επίπεδο πρόκειται να εξοπλιστεί με σημαντικές δικονομικές ρυθμίσεις. Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει για όλα τα κακουργήματα επίορκων υπαλλήλων που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, τις πρόσφατες διατάξεις του ν. 4022/11, που προέβλεψε ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για τα κυβερνητικά στελέχη (για όσα αδικήματα δεν υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών) και τους κρατικούς αξιωματούχους. Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο «τρέχει» η ανάκριση και προφυλακίστηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ενώ με το ίδιο σύστημα διεξάγονται με ταχείς ρυθμίσεις γύρω στις 20 ακόμη σημαντικές δικαστικές έρευνες.

Όπως γράφει το δημοσίευμα του “Έθνους”, το μεγάλο «ατού» του νομοθετικού αυτού πλαισίου, που θα επεκταθεί τώρα και για τους επίορκους υπαλλήλους είναι ότι επιτρέπει την άσκηση δίωξης και εισαγωγή της υπόθεσης κατευθείαν σε ανάκριση που διενεργείται από ανακριτή-πρόεδρο Πρωτοδικών αποκλειστικής απασχόλησης, μέσα σε 4 το πολύ μήνες. Αν χρειαστεί προκαταρκτική εξέταση, αυτή δεν ξεπερνά τους 2 μήνες και μπορεί να δοθεί 2μηνη παράταση μόνο για σοβαρούς λόγους που σχετίζονται με την ανάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: