28.8.12

Γόρδιος δεσμός τα ειδικά μισθολόγια...


Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το ύψος των μισθολογικών περικοπών στους 200.000 αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί είναι αυτοί που ... θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά λαμβάνοντας τις οριστικές αποφάσεις.Το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο αναπόφευκτο όπως και η αναδρομική εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου ή, στην καλύτερη περίπτωση, από την 1η Αυγούστου.


Χθες για περισσότερες από δύο ώρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας που καλούνται να κλειδώσουν εξοικονομήσεις 205 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και οι υπουργοί Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας που επιδιώκουν να αποκρούσουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις. Στη σύσκεψη μάλιστα παρέστησαν με πρωτοβουλία των κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Δένδια οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», έλεγε μετά τη σύσκεψη υπουργός ο οποίος μετείχε σε αυτή, ενώ έτερος παριστάμενος στη συνάντηση έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη διαδικασία ενόψει της έλευσης της τρόικας».
Σε ερώτηση σχετικά με τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα επανέρχεται στην Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης των αποφάσεων τη 14η Σεπτεμβρίου. Τότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup και έως τότε το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να έχει καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ...». Στη χθεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας ζήτησαν να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων. Η γραμμή άμυνας των δύο υπουργών ήταν ταυτόσημη. «Οταν πάει το μαχαίρι στο κρέας αντί για το λίπος, ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να το επισημάνει», φέρεται να τόνισε στη σύσκεψη ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας όπως και ο κ. Δένδιας ότι «ο μισθός πρέπει να διαφυλαχθεί, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».
Με αυτό το σκεπτικό, οι δύο υπουργοί έχουν υποβάλει δέσμη ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί το νέο ψαλίδι στις αποδοχές. Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει υποβάλει προτάσεις μέτρων που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών 170 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ των άλλων, πάγωμα προσλήψεων και αναστολή ωριμάσεων για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.
Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές ως «ισοδύναμα» καθώς, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, ήδη έχουν προσμετρηθεί στο πακέτο μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ.
Ανάλογη τύχη φέρονται να είχαν και οι προτάσεις του κ. Παναγιωτόπουλου κυρίως όσον αφορά τις μεταθέσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες έχουν κοπεί από την τρόικα. Η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας πάντως έχει υποβάλει και συμπληρωματικές προτάσεις για νέα μείωση 30% του αριθμού των εισακτέων στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές (έχει προηγηθεί μείωση 10%) και περιστολή του πλήθους των ανώτατων αξιωματικών.
Συνολικά οι αντιπροτάσεις δεν φέρονται ικανές να περάσουν τις εξετάσεις της τρόικας και υπό αυτό το πρίσμα απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο.
Συνεργάτες και των δύο υπουργών πάντως σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης με το υπουργείο Οικονομικών.
«Βρίσκονται στην ίδια πλευρά του χαρακώματος», σημειώνουν, εκτιμώντας πως πριν από την έλευση του κορυφαίου κλιμακίου της τρόικας την επόμενη Τετάρτη, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: