21.8.12

Π. Ρουμελιώτης: Πεντάωρη κατάθεση για τις δηλώσεις του για ΔΝΤ - Ελλάδα ...


Πεντάωρη διάρκεια είχε η κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους οικονομικούς εισαγγελείς, με αφορμή τις δηλώσεις του, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
Eπίσης ο εισαγγελέας παρήγγειλε την... αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ρουμελιώτης, μιλώντας στους «Times» της Ν. Υόρκης, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία. Τις δηλώσεις αυτές αποδοκίμασε η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση όπως είχε υποχρέωση. Και από την πλευρά του ΔΝΤ υπήρξε αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Ρουμελιώτη.
Ακολούθως, ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση, στην οποία ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: