14.8.12

Προβληματίζει η εκλογή γραμματέα...


Προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για το εσωκομματικό ζήτημα της εκλογής νέου γραμματέα του κόμματος. Έπειτα από συνεχείς αναβολές, η οριστική ημερομηνία τοποθετήθηκε στις 30 Αυγούστου. Το σημαντικό όμως είναι οι υποψηφιότητες.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η ... εντύπωση πως το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει με τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη να επιμένει στην υποψηφιότητά του, που μάλλον δε θα είχε τη στήριξη της κραταιάς σαμαρικής πλευράς και επικρατέστερο τον κ. Φίλιππο Ταυρή, επικεφαλής της γραμματείας συνδικαλιστικού και γνωστού συνδικαλιστή, που στηριζόταν από τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σε παλαιότερο κείμενό της η Voria.gr είχε επισημάνει ότι ο κ. Ταυρής μπορεί να είχε το προβάδισμα, όμως σε εσωκομματικό επίπεδο δεν ήταν η επιλογή για την οποία θα πετούσαν τη... σκούφια τους τα περισσότερα στελέχη και κυρίως το περιβάλλον του προέδρου. Γι' αυτό άλλωστε είχαν δοθεί και τόσες παρατάσεις στη συγκεκριμένη διαδικασία αντικατάστασης του Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, καθώς πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημερομηνία. Ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε την υποψηφιότητά του, δημιουργώντας έτσι νέο εσωκομματικό τοπίο. Η εκλογική αναμέτρηση πλέον είναι εξαιρετικά αμφίρροπη. «Πολλά στελέχη της ηγετικής ομάδας, που είναι και κυρίαρχη στο κόμμα, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κεφαλογιάννη. Πολύ περισσότερο απέναντι σε υποψηφιότητες όπως του κ. Ταυρή ή του κ. Κακλαμάνη», έλεγε κομματικό στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κακλαμάνης φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει με όποιες πιθανότητες τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ανεξάρτητα ποιος θα βρεθεί απέναντί του. Κομματικά στελέχη υποστηρίζουν πως το καραμανλικό στρατόπεδο αναμένεται να στηρίξει τον κ. Κακλαμάνη, όπως και συγκεκριμένα στελέχη, που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος μαζί του σε επίπεδο ιδεών.

Υπενθυμίζεται πως υπήρχαν πολλές ενστάσεις από το σαμαρικό στρατόπεδο για την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Αθηναίων για το συγκεκριμένο πόστο, όχι όμως και εναλλακτική λύση. Αυτή φαίνεται να την ενσαρκώνει ο κ. Κεφαλογιάννης, αν και οι κομματικές ισορροπίες είναι πάντα πολύ λεπτές...«Διαφωνίες με επιλογές της ηγεσίας είχε εκφράσει και ο κ. Κεφαλογιάννης, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται απαγορευτικό για την υποστήριξη της ηγετικής ομάδας. Αλλωστε, ο κ. Κεφαλογιάννης κουβαλάει κομματική εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά όλη την κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε το ίδιο στέλεχος της ΝΔ.

Τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο θεωρούν ότι για τη θέση του γραμματέα του κόμματος χρειάζεται κάποιο στέλεχος με ισχυρή προσωπικότητα και πυγμή, διότι θα κληθεί να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που τα νέα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε αποσυσπείρωση και σε πολλές γκρίνιες.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως σε καμιά περίπτωση φανερά δε δίνει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο, όμως θεωρείται σίγουρο ότι θέλει να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Ο κ. Ταυρής έπαιξε και κάηκε στην πορεία, αφού η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε πως δε θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού διαπιστώθηκε ότι η απήχησή του ήταν χαμηλή. Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πανοζάχου δεν υπήρξε παρά μόνο σε επίπεδο προθέσεων, ενώ φήμες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση και για άλλες υποψηφιότητες, όπως από το βουλευτή Βοιωτίας, Ι. Καράμπελα ή τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, που όμως είναι σε επίπεδο προτάσεων... τρίτων, ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου. Ατού τους ότι ανήκουν στη νέα γενιά στελεχών.

Όσο για την άλλη υποψηφιότητα, του κ. Ν. Νικολόπουλου, βούλιαξε στα... ρηχά, μετά την αποπομπή του από κυβέρνηση και κόμμα. Ο ίδιος βέβαια δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια και διοργανώνει, παραμονή της εκλογής του νέου γραμματέα, συγκέντρωση στην Πάτρα...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: