1.8.12

Στα μαχαίρια ο Βενιζέλος με Σαμαρά – Στουρνάρα...


Αντιμέτωπη με την πρώτη της μεγάλη κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται σε διάσταση πια τόσο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, φέρεται να πιστεύει πως οι δύο άνδρες δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προβάλλοντας ως πρόσχημα στην τρόικα ότι προσκρούουν στις αντιδράσεις Βενιζέλου. Εξ ου και η αποστροφή χθες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του περί «υπονομευμένης εξαρχής συνάντησής» του με την τρόικα.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του, εμμένοντας στην άποψη ότι η κοινωνία δεν αντέχει τη λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ σήμερα, με τα έξι δισ. εξ αυτών να αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Για αυτό και διεμήνυσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον ίδιο να συναινέσει σε μία τέτοια απόφαση. Ζήτησε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν σε δύο δόσεις, με εκείνα ύψους 6-7 δισ. ευρώ (με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές) τη διετία 2013-2014 και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου και αφού οι δανειστές θα έχουν συμφωνήσει σε επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τη διετία 2015-2016.

Με μία εμπρηστική άτυπη ενημέρωσή του δε, το ΠΑΣΟΚ επέμενε πως «αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε αφενός η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά, αφετέρου θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής». Σημειώνοντας δε, πως αυτό που ζητείται από την χώρα, είναι εκτός μακροοικονομικού πλαισίου και γίνεται για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς», προέβλεπε βαθύτερη ύφεση ως και το 2014, συμπληρώνοντας η χώρα έτσι επτά έτη ύφεσης. Καλούσε λοιπόν την κυβέρνηση να μη βιαστεί να αποδεχθεί αυτή τη λογική, ερχόμενη σε ανακολουθία με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και άφηνε αιχμές κατά όσων εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτό, ακριβώς την ώρα που ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να πείσει την τρόικα...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: