2.8.12

Συμφωνία αρχηγών μετά την καταιγίδα...


Στη λήψη των επώδυνων μέτρων, που θεωρούνται αναγκαία για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, συνομολόγησαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Η ένταση εκτονώθηκε. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καθόρισαν και τους τομείς από όπου θα... γίνουν οι περικοπές.
Σε συμφωνία μετά από ένα 24ωρο γεμάτο εντάσεις, αστερίσκους και αρνήσεις, κατέληξαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση, χθες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, πολλά τηλεφωνήματα τουλάχιστον μεταξύ των δύο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Κουβέλη να αναλαμβάνει ρόλο... ισορροπιστή και με αποτέλεσμα να αποτραπεί η σύγκρουση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Το οδυνηρό πακέτο των 11,5 δις, είχε ήδη προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική τρόικα, μόνο και μόνο από την... περιγραφή του. Ο Ε. Βενιζέλος είχε ήδη γνωστοποιήσει τις σοβαρές ενστάσεις για την εφαρμογή και το αποτέλεσμα προβλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, ενώ και ο Φ. Κουβέλης επαναλάμβανε το «μότο» ότι δεν πρέπει να θιγούν από τα νέα μέτρα ξανά οι ίδιοι πολίτες και δη οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνατξιούχοι.
Οταν έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκίνησε η συζήτηση, από την οποία η εισήγηση του κ. Σαμαρά έκρινε τελικώς το αποτέλεσμα, αφού έγινε επί της ουσίας αποδεκτή από τους άλλους δύο αρχηγούς (παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία...).

Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου- αναφέρθηκε στην εισήγησή του στα όσα του είπαν και υπογράμμισαν οι κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι πολύ απλά θέλησαν να «προειδοποιήσουν» ότι αν δεν υπάρξει απόφαση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, δεν θα... αργήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας των δόσεων - δηλαδή η στάση πληρωμών στο εσωτερικό.
«Εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων», υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης
«Εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων», υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης

«Προτιμώ την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους, που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους», φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η απόφασή μου αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες».

Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος, αφού είχε ήδη περιγράψει με ενάργεια το πλάνο με τις εκτιμήσεις του για τη συνέχεια, αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να συναινέσει στη στήριξη της κυβέρνησης, για την οποία την ευθύνη των χειρισμών έχει ο κ. Σαμαράς - τη συμφωνία του για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ κατέθεσε και ο κ. Κουβέλης.

Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μέτρα δεν θα ανακοινωθούν τελικώς εντός της προσεχούς εβδομάδας, όπως εκτιμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προς το τέλος του Αυγούστου - το επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Νέες συσκέψεις
Μέχρι την Τρίτη εν τω μεταξύ θα γίνουν άλλες δύο συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών, για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου. Θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο ότι το νέο οδυνηρό πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης - άρα μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ (στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα), όπου αναμένονται αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Να αποσαφηνιστεί ακόμη ότι χθες στο Μαξίμου συμφωνήθηκε το περίγραμμα και οι τομείς απ' όπου θα εξευρεθούν τα μέτρα - κάτι που δείχνει ότι δεν θα μείνουν αλώβητοι μισθοί ή συντάξεις, δηλαδή το εν γένει εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων (για το επίδομα).

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση από την Ιπποκράτους, αφενός καταγράφει την πρόβλεψή του ότι η ύφεση θα βαθύνει, αφετέρου συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά επίθεσης στη ΝΔ: «Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα στην κυβέρνηση Παπαδήμου - δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά η ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2011».

Η κόντρα με Μαξίμου και το επεισόδιο με Στουρνάρα

Μια παράγραφος στη δήλωση του κ. Βενιζέλου είχε σημαντικές αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου, αφού αφορούσε κατ' αρχάς αυτό (και όχι απαραίτητα το οικονομικό επιτελείο), καθώς ο Σ. Κεδίκογλου είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν απαντά στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, διότι διατηρούν την ψυχραιμία και την υπευθυνότητά τους.

«Εγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε εξυπνάδες για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και λίγο αργότερα έγινε γνωστό (μέσω πληροφοριών) το επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και του κ. Στουρνάρα στην αρχή της σύσκεψης στο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, στην αρχή του «ραντεβού» ο κ. Βενιζέλος έκανε επίθεση στον κ. Στουρνάρα δίνοντας πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτήν.

Επενέβη ο πρωθυπουργός -κατά το Μαξίμου πάντα- λέγοντας ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση και σταμάτησε η σε εξέλιξη κόντρα. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολίαζαν αργότερα ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα με τον κ. Στουρνάρα αλλά με τον κ. Σαμαρά που στην πραγματικότητα είπε «δεν με παίρνει η διαπραγμάτευση» και ότι «η μετάθεση της διαφορετικής προσέγγισης στο επίπεδο Στουρνάρα - Βενιζέλου γίνεται σκοπίμως για να διαφυλάξουν τον Α. Σαμαρά»...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διαφωνούμε, αλλά θα τιμήσουμε τη συμφωνία

«Είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμησή του, γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επόμενων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Είναι πασιφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε «ναι» στο νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., αλλά θέτοντας όρους και μη αποφεύγοντας να κάνει αρνητικές προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχουν σταλεί διαφορετικά μηνύματα προς τους εταίρους, ώστε να επιτρεπόταν ηπιότερο πακέτο μέτρων τώρα και βεβαίως επανέλαβε την αναγκαία συνθήκη της επιμήκυνσης.

«Εμείς -κατέληξε- θα τιμήσουμε τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Τώρα όμως πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.

2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για τη ρευστότητα.

3. Η τρόικα το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην Ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους, όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για επιμήκυνση

«Η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Την επιδίωξη να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων ανέδειξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων.

Ο κ. Κουβέλης προσήλθε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως θέση τη στήριξη της κυβέρνησης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επεσήμανε ότι δεν πρέπει να κάνει σπιθαμή πίσω σε ό,τι αφορά τη θέση για την επιμήκυνση και την επαναδιαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. «Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς.

Προσέθεσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία». Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ακόμη ότι «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τη συνολική διαπραγμάτευση, προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: