8.8.12

ΧΙΟΣ: "Δυο - δυο" οι φωτιές σε Οινούσσα - Χαλκειό


www.alithia.gr
Πλήρη οριοθέτηση της μεγάλης πυρκαγιάς της Οινούσσας έδωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Ιάκωβος Αρχοντάκης, σε συνέντευξή του στο "Ράδιο- Αλήθεια" στις 7.00 μ.μ. και ήταν ό,τι πιο αισιόδοξο ακούστηκε σε ένα δύσκολο απόγευμα, που ξεκίνησε με...
τους χειρότερους οιωνούς, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία στη 1.40 μ.μ. σε ελαιώνα νοτίως του Μοναστηριού του νησιού.



Αυτή η μεγάλη συντονισμένη δύναμη, την οποία συνέδραμε ο Στρατός, αφού ο Ταξίαρχος Μ. Μεϊμάρης έφτασε στο νησί με σκάφος των ειδικών δυνάμεων, καθώς και πεζοί πυροσβέστες από τη Μυτιλήνη, συν άλλα τρία οχήματα που έφτασαν από Χίο, έφερε αίσιο αποτέλεσμα, αφού άφησε πίσω εκατοντάδες καμένα στρέμματα πευκοδάσους, ελαιοδένδρων διάσπαρτων καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης.



Προηγούμενα, ενώ απομακρύνθηκαν ασφαλώς καλόγριες του Μοναστηριού και επισκέπτες, απογειώθηκε αμέσως το πυροσβεστικό ελικόπτερο, αλλά διαπιστώθηκε πρόβλημα στο άνοιγμα του κάδου του και έτσι έμεινε καθηλωμένο την πρώτη καθοριστική μιάμιση ώρα, οπότε ρίχτηκε κι αυτό στη μάχη με ένα ακόμα πυρ. ελικόπτερο και δύο ζευγάρια πυροσβεστικά αεροπλάνα.



Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε γύρω απ' αυτό, εγκλωβίζοντας καλόγριες αλλά και επισκέπτες, ενώ το ένα δημοτικό πυροσβεστικό όχημα που έφτασε στο σημείο δεν μπορούσε παρά να περιμένει ενίσχυση δυνάμεων από τη Χίο. Αυτές έφτασαν εκ των πραγμάτων μία ώρα μετά, ύστερα από επίταξη του "Ψαρά Glory" που μετέφερε 4 οχήματα και 15 πυροσβέστες, με επικεφαλής το Διοικητή Ιάκωβο Αρχοντάκη, που είχε φτάσει νωρίτερα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος.



Ενώ συνέβαιναν αυτά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 4.15 μ.μ. απέναντι από το υπό ανέγερση Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων, από εργασίες ηλεκτροσυγκόλυσης συνεργείου της ΔΕΥΑΧ. Επιτόπου επενέβησαν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, καθώς και εθελοντές της ομάδας "Ι", θέτοντας τη φωτιά υπό έλεγχο μετά από μία ώρα, αφού σταμάτησε στα σπίτια της περιοχής, καίγοντας μόνο διάσπαρτα ελαιόδενδρα και πεύκα.



ΦΩΤΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: