16.8.12

Κλοπές 70.000 μ. καλωδίων στην εθνική οδό!...


«Καταρχήν θα επιβεβαιώσουμε ότι οι εργασίες συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού του Έργου Παραχώρησης αποτελούν πράγματι Συμβατική Υποχρέωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».
Οι εργασίες αυτές γίνονται τακτικά, όταν η ζωή των λαμπτήρων πλησιάζει το όριό της και έκτακτα, όταν εντοπίζονται βλάβες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έχουμε να...
αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση», αναφέρει σε απαντητική επιστολή με αφορμή σχόλια αναγνωστών της Λαρισινής εφημερίδας Ελευθερία, η Ειρήνη Ζαβρίδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Από το 2010 έως σήμερα έχουν καταγραφεί κλοπές καλωδίων ηλεκτροφωτισμού στον αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους άνω των 70.000 μέτρων με το φαινόμενο να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση το 2012. Για κάθε ένα από τα 100 περίπου περιστατικά κλοπών καλωδίων έχει γίνει έγγραφη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προχωρούν στη διερεύνηση των υποθέσεων.

Είναι αλήθεια ότι και η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από κλοπές και βανδαλισμούς παραμένει στην ευθύνη της εταιρίας. Για αυτές τις περιπτώσεις όμως αποφασίστηκε η εφαρμογή τεχνικών εγκατάστασης που είναι αποτρεπτικές για την κλοπή, αφού οι αρχικές προσπάθειες αποκατάστασης με την απλή επανεγκατάσταση των κλεμμένων καλωδίων είχαν ως αποτέλεσμα τα καλώδια να κλαπούν ξανά άμεσα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την επόμενη νύχτα. Οι απαιτούμενες εργασίες διαφέρουν ουσιαστικά από αυτές της τακτικής ή έκτακτης συντήρησης, απαιτούν σημαντικά περισσότερο χρόνο, ενώ δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα γιατί χρειάζονται ευρείες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Όπως είναι εύλογο, στο πρόγραμμα αποκατάστασης έχει δοθεί προτεραιότητα στα σημεία με αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους ενώ μένουν προς το τέλος οι κόμβοι με χαμηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους, όπως ο κόμβος Μ. Μοναστηρίου, στον οποίο ο ηλεκτροφωτισμός προβλέπεται να αποκατασταθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2012.

Για την πληρότητα των όσων αναφέρονται σχετικά με τον φωτισμό του Αυτοκινητόδρομου, αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι κόμβοι εκτός αστικών περιοχών με τους κυκλοφοριακούς φόρτους του κόμβου Μ. Μοναστηρίου δεν φωτίζονται σε καμία πλέον ευρωπαϊκή χώρα.

Επίσης, με την ευκαιρία της αναφοράς σας στο θέμα των στάσεων των ΚΤΕΛ ή άλλων οχημάτων στους κόμβους του Αυτοκινητόδρομου, θα επισημάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι η «συνήθεια αυτή, εκτός από εντελώς παράνομη, είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και θέτει σε κίνδυνο πεζούς και επιβαίνοντες στα οχήματα που συμμετέχουν.

Τέλος, αναφερόμενοι στο θέμα της επίβλεψης, σας ενημερώνουμε ότι η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» συνεχίζει να εκτελεί το σύνολο των εργασιών λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, εντός των προδιαγραφών και χρονικών ορίων που προβλέπει η Σύμβαση Παραχώρησης, προσφέροντας στους οδηγούς,

από την έναρξη της Παραχώρησης, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Τις εργασίες αυτές ελέγχουν σε συστηματική βάση Δημόσιοι φορείς όπως η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Τροχαίες Αυτοκινητοδρόμων κλπ. ενώ σε κάθε περίπτωση οι αυστηρότεροι κριτές παραμένουν οι χιλιάδες οδηγοί που διασχίζουν καθημερινά τον Αυτοκινητόδρομο, αναφέροντας προβλήματα ή επιβραβεύοντας τις υπηρεσίες μας».

Εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: