25.6.12

Εκκληση δημάρχων Αθήνας και Ρώμης για το ευρώ...


Eνόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ...
Μήνυμα αλληλεγγύης του ιταλικού λαού προς τους Ελληνες μετέφερε στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, ο Δήμαρχος της Ρώμης κ. Τζιάννι Αλεμάννο, ο οποίος βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει μέρος της λύσης για διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Οι ...
δυο δήμαρχοι επιστράτευσαν τις δυνατότητες που δίνει η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έκαναν κοινή παρέμβαση από την Αθήνα, καλώντας τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών να εγγυηθούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οπως επεσήμαναν, δεν γίνεται να φανταστεί κανείς την Ελλάδα εκτός Ευρώπης ή εκτός ενός συστήματος πολύ σημαντικού γι αυτήν, όπως το νομισματικό, το χρηματοδοτικό, το εν γένει οικονομικό. «Αυτό συνιστά μια πράξη πρώτα ενάντια στην Ευρώπη, και κατόπιν ενάντια στην Ελλάδα», τόνισαν.

Μάλιστα, ζητώντας την συμπαράταξη των δημάρχων και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, έκαναν έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, να σταθμίσει τις αποφάσεις του ώστε να μην αλλοιωθεί καμία βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να μην υπάρξουν νέα οικονομικά βάρη. «Αν η Σύνοδος κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα αποτελούσε ενθάρρυνση και ελπίδα για όλους, και όχι μόνο για την Αθήνα», τόνισαν σε κοινή παρέμβασή τους ο κ. Alemanno και ο κ. Καμίνης . Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καινοτομία των κρατών τους, και κατά συνέπεια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η κοινή ανακοίνωση των δυο δημάρχων είναι η εξής:


«Στις 28 και στις 29 Ιουνίου οι Αρχηγοί των Ευρωπαϊκών Κρατών θα ξαναβρεθούν στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν, εν αναμονή όλων, την αναβίωση της συνοχής της Ευρώπης.

Εν όψει αυτής της Συνόδου Κορυφής, από το Δημαρχείο της Αθήνας, ως Δήμαρχος της Ρώμης και ως Δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας, απευθύνουμε από κοινού μήνυμα, προς τους Πρωθυπουργούς και ταυτόχρονα στους συναδέλφους μας Δημάρχους των Πρωτευουσών των κρατών της Ευρώπης, ώστε να εγγυηθούν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο το πνεύμα αλληλεγγύης που διακρίνει τις δύο σημαντικές πόλεις, αλλά η προσδοκία για μια κοινωνία με κοινή μοίρα -αυτή της Ρώμης και της Αθήνας- που οδηγεί ξανά στις ευρωπαϊκές ρίζες.

Δεν επιδιώκουμε να πρωτοστατήσουμε, και αυτό είναι φανερό, με λύσεις τεχνικές ή αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας. Συμφωνούμε όμως σε ένα πολιτικό μήνυμα καλής πίστης: ''εάν το πλοίο βρεθεί σε τρικυμία, ο πρώτος κανόνας -πολιτισμού και αλληλεγγύης- είναι να το οδηγήσουμε στο λιμάνι''.

Δεν μία συζήτηση που αναφέρεται μόνο στην ζωντανή μνήμη ενός σημαντικού παρελθόντος. Αλλά στο γεγονός ότι, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καινοτομία των αντίστοιχων κρατών τους, και κατά συνέπεια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η Ελλάδα είναι, για την ιστορία και για τον πολιτισμό της, ιδρυτικό μέλος της Ευρώπης. Δεν γίνεται να φανταστεί κανείς την Ελλάδα εκτός Ευρώπης ή εκτός ενός συστήματος πολύ σημαντικού για αυτήν, όπως το νομισματικό, το χρηματοδοτικό, το εν γένει οικονομικό. Αυτό συνιστά μια πράξη πρώτα ενάντια στην Ευρώπη, και κατόπιν ενάντια στην Ελλάδα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, θα είχαν ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια χειροπιαστή απόδειξη πρέπει να δοθεί από την μεριά της Συνόδου της 28ης και της 29ης, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί καμία βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να μην υπάρξουν νέα οικονομικά βάρη. Αν η Σύνοδος κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα αποτελούσε ενθάρρυνση και ελπίδα για όλους, και όχι μόνο για την Αθήνα.

Υπό αυτή την έννοια, η έκκλησή μας απευθύνεται στους συναδέλφους μας Δημάρχους των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει σε λίγο στις Βρυξέλλες.

GIANNI ALEMANNO ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
Ο Δήμαρχος της Ρώμης Ο Δήμαρχος Αθηναίων»

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: