30.6.12

ΔΗΜΑΡ: Έρχεται καταιγίδα...


Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να σπαράσσονται για προσωπικούς λόγους, η τακτική του Βενιζέλου πάντως έχει ως σήμερα προστατεύσει το κόμμα από σοβαρότερες κακοτοπιές και ουσιαστικές πολιτικές διαφορές δεν...
υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυο χρόνια πείρα μνημονίων και αυτό που καλείται να στηρίξει τώρα δεν του φαίνεται τραγικό.


Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο άλλο άκρο. Το στυλ Κουβέλη έχει κουράσει πολλούς στο κόμμα, που ακολουθούν τις εντολές της ηγεσίας με δυσφορία. Στην εσωκομματική δυσφορία έρχεται να προστεθεί και η προγραμματική διαφωνία. Την Πέμπτη, ένα από τα 8 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, ο Στέφανος Μπαγιώργος, ανακοίνωσε την παραίτηση την παραίτηση και αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Μπαγιώργος είχε καταψηφίσει και στην Κ.Ε την πρόταση συμμετοχής και στήριξης της κυβέρνηση Σαμαρά, μαζί με τρία ακόμα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας τους Βασίλη Ζορκάδη, Ανδρέα Νεφελούδη και Σάκη Παπαθανασίου. Αυτοί όμως δεν θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο. Θα παραμείνουν στη ΔΗΜΑΡ και θα δημιουργήσουν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το ότι οι γραμμές τους μπορεί να πυκνώσουν πολύ γρήγορα το έδειξε η δήλωση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη την Παρασκευή.

Ο κ. Βουδούρης έκανε την επανάστασή του ασκώντας κριτική στην επιστολή Σαμαρά προς τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επισημαίνει ότι η επιστολή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση. Κατά τον βουλευτή, τα τα όσα δήλωσε προς του ηγέτες των κρατών – μελών ο πρωθυπουργός, περί «απόλυτης προσήλωσης της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», βρίσκονται «σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, που εκφράστηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου».

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τα δύσκολα για τον κ. Κουβέλη και το κόμμα του δεν έχουν αρχίσει καν. Τι θα γίνει αν ο κ. Στουρνάρας αρχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο, ακόμα και αν θεωρεί, ότι κερδίζει έτσι χρόνο για την επαναδιαπραγμάτευση; Τι θα γίνει στην πρώτη αποκρατικοποίηση, μέσω της οποίας ο κ. Σαμαράς θέλει να κερδίσει αξιοπιστία στα μάτια των Εταίρων μας. Τι θα γίνει αν ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών; Τα μέτωπα στα οποία ο κ. Κουβέλης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις είναι περισσότερα του ενός και με την ως τώρα τακτική του έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει ακόμα και όσους συμφωνούν με την συγκυβέρνηση.

Ο παραγκωνισμός του Δ. Χατζησωκράτη, ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πολιτική του κ. Κουβέλη θεωρήθηκε από πολλά ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ απρέπεια. Το προηγούμενο διάστημα είχε …αδειάσει μια σειρά από στελέχη που ζητούσαν έναν πιο ενεργό κυβερνητικό ρόλο για τη ΔΗΜΑΡ. Όλους αυτούς, για διαφορετικούς λόγους, θα τους βρει απέναντι του.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: