30.6.12

Στους 10.000 οι μαθητές που επιστρέφουν στα δημόσια σχολεία λόγω κρίσης...


Δέκα χιλιάδες μαθητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σύνδεσμου των ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων, μετακινούνται την επόμενη σχολική χρονιά από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, σε δημόσια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής (όπου...
εδρεύουν τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία), τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτουν ότι 370 μαθητές αλλάζουν την επόμενη σχολική χρονιά σχολεία.

«Θα μιλήσω για εκπαιδευτική ασφυξία εφέτος. Έχουμε πρόβλημα στέγης. Τα τηλεφωνήματα που έχουμε από σχολεία της περιοχής στα οποία γονείς μαθητών απευθύνονται, αλλά υπάρχει ήδη πληρότητα θέσεων, είναι πάρα πολλά» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Βήμα η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, Βάσω Ξυθάλη.

Στην περιοχή αυτή, φοιτούν περίπου 32.000 μαθητές μόνο στα δημόσια δημοτικά σχολεία, ενώ 10.800 είναι οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων (που δέχονται όμως μαθητές και από άλλες περιοχές της πόλης).

«Όπου τα δημόσια σχολεία έχουν γεμίσει, οι υποψήφιοι νέοι μαθητές πηγαίνουν σε διπλανά σχολικά συγκροτήματα και προκύπτει συχνά η ανάγκη μεταφοράς τους, αλλά και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος» αναφέρει η κ. Ξυθάλη. Και εξηγεί: «Η πιθανότητα σε κάποια σχολεία να επιστρέψει το καθεστώς της διπλοβάρδιας». Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχουν γονείς μαθητών που έχουν καταθέσει μέχρι και εξώδικα κατά των διευθυντών σχολείων που δεν δέχτηκαν τα παιδιά τους επειδή ήταν γεμάτα.

Στην Α' περιφέρεια Αθήνας έχουν μεταγραφεί ήδη στα δημοτικά από ιδιωτικά σε γυμνάσια σχολεία 305 μαθητές, στην Γ΄ Περιφέρεια 84 μαθητές, στην Δ΄ περιφέρεια Αθήνας 250 μαθητές, στα νότια προάστια και τον Άλιμο ήδη 100 περίπου μαθητές. Οι μετεγγραφές από ιδιωτικά σε δημόσια σχολεία σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν το 15% από τη μια χρονιά στην επόμενη.

Από την δευτεροβάθμια διεύθυνση της Ανατολικής Αττικής ο διευθυντής εκπαίδευσης Σ. Καπέλλας δηλώνει στο «Βήμα» ότι: «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα ιδιωτικά σχολεία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Θ. Ζαχόπουλος τονίζει πως οι εγγραφές μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία την εφετινή χρονιά είναι κατά περίπου 15% μειωμένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Συνάδελφοι του ωστόσο ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: