2.6.12

Παίρνουμε επικίνδυνες δόσεις παρακεταμόλης...


Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν επειδή παίρνουν δόσεις παρακεταμόλης υψηλότερες από τις συνιστώμενες, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι... ο ένας στους τέσσερις ενήλικες που παίρνει παρακεταμόλη υπερβαίνει την μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση - δηλαδή παίρνει σε ένα 24ωρο περισσότερα από οκτώ δισκία των 500 mg (ή 4 γραμμάρια παρακεταμόλης).

Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπερδοσολογίας και οξεία ηπατική βλάβη, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Γενικής Εσωτερικής Παθολογίας» (JGIM), πολλοί ασθενείς αγνοούν τις συστάσεις για την δοσολογία που αναγράφει το φύλλο οδηγιών χρήσεως του φαρμάκου, ενώ άλλοι - ιδίως ηλικιωμένοι - ξεχνούν πόσα δισκία πήραν.

Υπάρχουν επίσης πολλοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι παίρνουν δύο ή περισσότερα φάρμακα, που περιέχουν στα συστατικά τους παρακεταμόλη, με συνέπεια να υπερβαίνουν αθροιστικά την συνιστώμενη δόση.

Μία από τις συνέπειες της υπερδοσολογίας παρακεταμόλης που προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια, είναι η επικίνδυνη συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Γουλφ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, και οι συνεργάτες του, μελέτησαν τη λήψη παρακεταμόλης σε 500 εθελοντές, οι οποίοι την περίοδο Σεπτέμβριος 2009-Μάρτιος 2011 χρειάσθηκαν φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία παθολογίας ορισμένων κλινικών της Ατλάντα και του Σικάγου.

Περισσότεροι από ένας στους δύο δήλωσαν ότι είχαν πάρει παρακεταμόλη (σ.σ. στις ΗΠΑ αποκαλείται ακεταμινοφαίνη) το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 19% ήταν συστηματικοί χρήστες, λαμβάνοντας την καθημερινά ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Όταν οι ερευνητές ήλεγξαν κατά πόσον καταλάβαιναν και ακολουθούσαν τις οδηγίες χρήσεως του φαρμάκου, διαπίστωσαν ότι σχεδόν ο ένας στους τέσσερις έπαιρνε δόση υψηλότερη από τη συνιστώμενη.

Το 5% μάλιστα έκαναν πολύ σοβαρά λάθη στη δοσολογία, υπερβαίνοντας τα 6 γραμμάρια (αντιστοιχούν σε 12 δισκία των 500 mg την ημέρα).

Επιπλέον, οι μισοί σχεδόν κινδύνευαν από υπερδοσολογία επειδή έπαιρναν την ίδια μέρα δύο προϊόντα που περιείχαν παρακεταμόλη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα δραστικά συστατικά στα απλά παυσίπονα, ούτε κατ’ ανάγκην ακολουθούν τις οδηγίες χρήσεώς τους», δήλωσε ο δρ Γουλφ.

«Δεδομένου ότι το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά εκτεταμένο, πιστεύουμε ότι αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την δημόσια Υγεία, που απαιτεί επείγουσα προσοχή».

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν εκείνα μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έδειξε ότι έστω και ένα-δύο δισκία περισσότερα να παίρνει κανείς καθημερινά, κινδυνεύει να παρουσιάσει «σταδιακή υπερδοσολογία παρακεταμόλης» - δηλαδή βαθμιαίες ηπατικές βλάβες που μπορεί τελικά να του κοστίσουν τη ζωή.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: