15.6.12

Ευρω-θρίλερ με το βλέμμα στην Αθήνα...


Με κομμένη την ανάσα περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, όπως δείχνουν τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Η... Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να καθυστερήσει την αναχώρησή της για το Μεξικό όπου θα γίνει το G20 προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης - και να έχει τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης.

Εκδηλη ανησυχία προκαλούν σε όλον τον πλανήτη οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα. Ο επίτροπος Ολι Ρεν αποφάσισε να μη μεταβεί στη Σύνοδο του G20, η Ανγκελα Μέρκελ θα καθυστερήσει την αναχώρησή της από το Βερολίνο για να πληροφορηθεί εκεί τα αποτελέσματα και οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών είναι έτοιμες να διοχετεύσουν ρευστότητα στις αγορές σε περίπτωση αναταραχής.
Οι γερμανοί αξιωματούχοι είναι σαφείς: η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα ακριβές πρόγραμμα 100 ημερών. Αν δεν το πράξει, «το παιχνίδι τελείωσε». Ο σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή η χώρα του θα ζητήσει την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Στην ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της αναφέρθηκαν όμως, μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, και δύο φίλοι της Ελλάδας: ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος επανέλαβε πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και να της χορηγήσει επειγόντως διαρθρωτικούς πόρους.




Ταυτόχρονα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από αξιωματούχους του G20 που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Το βράδυ της Κυριακής επίσης δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες.
Το ταξίδι του στο Μεξικό για το G20 ακύρωσε εξάλλου ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ», ενώ πολύ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το καλό σενάριο. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως αυτό του Ρόιτερ, επικαλούνταν πληροφορίες από την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι εξετάζουν να δώσουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Χαλάρωση των στόχων του ελληνικού προγράμματος ζητά εξάλλου και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω εξωτερικής χρηματοδότησης, κατά το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι η κ. Μέρκελ θα αναχωρούσε το απόγευμα της Κυριακής για το Μεξικό προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G20. Είχε ανακοινωθεί μάλιστα ότι η Καγκελάριος εν πτήσει θα είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο σχεδιασμός όμως άλλαξε και η Καγκελάριος θα καθυστερήσει αρκετές ώρες την αναχώρησή της από το Βερολίνο. Λόγοι για την καθυστέρηση της αναχώρησης δεν αναφέρθηκαν. Μέχρι τα μεσάνυχτα ωστόσο αναμένεται ότι θα έχει διαμορφωθεί μια εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.
«Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν συντονισμένη παρέμβαση για να παράσχουν ρευστότητα», αποκάλυψαν στο Ρόιτερ υψηλόβαθμο στέλεχος και άλλοι αξιωματούχοι του G20 που θα γίνει τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μεξικό.
Ανάλογα μάλιστα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να πραγματοποιηθεί και ξεχωριστή συνεδρίαση του G7 στο περιθώριο του G20, όπου θα συμμετάσχουν και κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας θα ενεργοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΙ Ο ΡΕΝ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ. Δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη ο Ολι Ρεν, δήλωσε εκπρόσωπος του επιτρόπου, δείχνοντας πόσο σοβαρό θεωρούν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών οι Βρυξέλλες. Η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί στο G20 από τον πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Η αντίδραση των αγορών την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές είναι πολύ σημαντική για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και για τον λόγο αυτό τις εξελίξεις θα παρακολουθεί στενά και η ηγεσία της ΕΚΤ. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν μπει εξάλλου στο μικροσκόπιο και των οίκων αξιολόγησης.
TANEA .

Δεν υπάρχουν σχόλια: