27.1.11

Σοκάρουν τα αριθμητικά στοιχεία στην Επ.Νομικών για νέους ναρκομανείς


Λευκωσία: Στους 646 ανέρχονται οι χρήστες ναρκωτικών μέχρι την ηλικία των 29 ετών, όμως η τάση είναι αυξητική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία συζήτησε κατά τη σημερινή της συνεδρία τον περί θεραπείας και μεταχείρισης ουσιοεξαρτημένων και χρηστών ναρκωτικών τροποποιητικό νόμο.

Η ...

Επιτροπή Νομικών ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για τη δημιουργία κατάλληλων θεραπευτικών κέντρων για να μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, ενώ την ίδια ώρα κατέθεσε άποψη σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να παραχωρηθούν κίνητρα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για να δημιουργήσουν τέτοια κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια νομοθεσία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι θα καταδικαστούν από το δικαστήριο για οποιοδήποτε αδίκημα, αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης στις φυλακές, να μπορούν να οδηγηθούν σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα με στόχο την απεξάρτησή τους από τη χρήση ναρκωτικών.

Ωστόσο, είπε ότι ''εκείνο το οποίο έχουμε ανάγκη είναι όχι απλά να ψηφίσουμε μια νομοθεσία, αλλά να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα κέντρα, τα οποία να μπορούν να προσφέρουν τη θεραπεία που απαιτείται για να μπορεί ένας χρήστης ναρκωτικών να οδηγηθεί σε αυτά τα θεραπευτικά κέντρα, διαφορετικά ο νόμος θα είναι δώρο άδωρο και θα παραμείνει ανεφάρμοστος, αφού ο αριθμός αυτών που θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε θεραπευτικά κέντρα θα είναι πολύ μικρός''.

Οπως είπε, μόνο ένα θεραπευτικό κέντρο κλειστού κυκλώματος λειτουργεί στην Κύπρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 40 άτομα το χρόνο. Πρόκειται για την ''Αγία Σκέπη''.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε περαιτέρω ότι μέχρι την ηλικία των 29 ετών υπάρχουν 646 χρήστες ναρκωτικών, αριθμός ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: