30.1.11

Αίγυπτος: Κορυφώνεται η λαϊκή εξέγερση...


Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ταραχές στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν αγανακτισμένοι τους διορισμούς στενών συνεργατών του Μουμπάρακ στις θέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, εμμένοντας στην απομάκρυνσή του.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται εν μέσω ανομίας, ενώ οι... εικόνες λεηλάτησης της πρωτεύουσας της Αιγύπτου πολλαπλασιάζονται και περιλαμβάνουν πλήθος κατεστραμμένων καταστημάτων, δεκάδες καμμένα αυτοκίνητα και σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια αλλά και το Αιγυπτιακό Μουσείο.

Οι νεκροί από τις συνεχείς αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις υπολογίζονται πλέον στους 100, ενώ σε 2000 εκτιμάται πως έχουν φθάσει οι τραυματίες.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φωνάζουν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.

Η αστυνομία έχει πλέον αποσυρθεί και το έργο επιβολής της τάξης έχει αναλάβει μόνος του ο στρατός, που μεταξύ άλλων περιφρουρεί το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο επιχείρησαν να εισβάλουν χθες οι διαδηλωτές.

Εικόνες αναρχίας κυριαρχούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων τη νύχτα, τη στιγμή που απλοί πολίτες κάνουν έκκληση στο στρατό να επαναφέρει την τάξη.

Εξάλλου, εκατοντάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν το βράδυ από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, αρπάζοντας και τα όπλα των φυλάκων.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Μena, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του al Jazeera. «Πεσμένο» είναι τις τελευταίες ημέρες το ίντερνετ, ενώ κατά διαστήματα διακόπτεται και το σήμα της κινητής τηλεφωνίας.

Εντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα, με την Τουρκία να στέλνει δύο αεροσκάφη για τον ασφαλή επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Από την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες οι ΗΠΑ είχαν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Αίγυπτο.

Την ελπίδα ότι η σταθερότητα και οι ειρηνικοί δεσμοί με το Κάιρο θα διαρκέσουν εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συμπλήρωσε πως η χώρα του «πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την αναταραχή».

ΕλΜπαραντέι: Αχρηστοι οι διορισμοί - Εκλογές το ταχύτερο

Εξάλλου, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία «μετά από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», υποστήριξε, μιλώντας στο Al Jazeera ότι οι νέοι διορισμοί είναι ανώφελοι.

«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς άχρηστους.

Ο 68χρονος πρώην επικεφαλής της IAEA πρότεινε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο.

Ο Αιγύπτιος αντιφρονών, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ακόμη ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο».

«Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», εκτίμησε...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: