25.1.11

Με το «δεξί» η πρεμιέρα του ευρωπαϊκού ομολόγου


Τα 40 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι προσφορές για το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,8%, ενώ η ζήτηση με βάση το βιβλίο των προσφορών που έχει ανοίξει, είναι πολλαπλάσια του ποσού που θέλει να αντλήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Πρόκειται για διάθεση 5ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης.

Στην αυξημένη ζήτηση εκτιμάται ότι συνέβαλε και η αισιοδοξία που επικρατεί σε πολλούς οικονομικούς κύκλους, καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εφαρμόσουν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Οι τραπεζίτες δεν μπορούσαν να θυμηθούν τόσο μεγάλη ζήτηση για οποιοδήποτε ομόλογο στο παρελθόν, είτε κρατικό, είτε εταιρικό.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας στους Fanancial Times η ζήτηση ήταν θεαματική. Δεν θυμάμαι να υπήρξε στο παρελθόν παρόμοια, καθώς το ποσό που ζητήτο καλύφθηκε άμεσα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι εγγυήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ. Το Ταμείο δεν μπορεί να αντλήσει ισόποσα δάνεια, αλλά μόνο 250 δισ. ευρώ για να έχει την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ).
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: