14.1.11

Προτάσεις βιοτεχνών και εμπόρων για την καταβολή του ΦΠΑ...


Σειρά προτάσεων για λήψη μέτρων σε σχέση με την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτές καθώς και για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Συνοπτικά, οι...

προτάσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας όσον αφορά στην απόδοση του ΦΠΑ και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης έχουν ως εξής:

Α) Τμηματική καταβολή ΦΠΑ

Άμεση επαναφορά της δυνατότητας τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Ανάλογα μέτρα προτείνονται εξάλλου και από διεθνείς οργανισμούς.

Β) Καταβολή ΦΠΑ εντός μηνός από την έκδοση τιμολογίου

Νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση συναλλαγής με πίστωση, ο αγοραστής θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τουλάχιστον το ποσό του ΦΠΑ στον πωλητή εντός ενός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να ισχύει και στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Γ) Οφειλές Δημοσίου προς επιχειρήσεις

Σε πρώτη φάση προτείνεται ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ, οφειλών προς ΔΟΥ με επιστροφές. Επίσης, προτείνεται ένα είδος εκχώρησης απαιτήσεων χωρίς αναγωγή (factoringwithoutrecourse) για απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο. Πλήθος επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς το Δημόσιο αργεί να τις εξοφλήσει. Μέσω του εν λόγω χρηματοπιστωτικού προϊόντος οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο θα μπορούν να εκχωρούνται στο πιστωτικό ίδρυμα χωρίς αναγωγή, το οποίο αναλαμβάνει να εξοφλήσει την απαίτηση της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση εξοφλείται και η απαίτησή της μεταβιβάζεται στο πιστωτικό ίδρυμα. Η εξόφληση της απαίτησης μπορεί να γίνει σε ποσοστό 100%, καθώς ο κίνδυνος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού ο αντισυμβαλλόμενος της επιχείρησης είναι το Δημόσιο. Λαμβανομένου υπόψη ότι σε περίπτωση μη έγκυρης εξόφλησης το Δημόσιο βαρύνεται με επιτόκιο υπερημερίας, το πιστωτικό ίδρυμα αποζημιώνεται για το κόστος του χρήματος από το εν λόγω επιτόκιο.

Δ) Ενοίκια επαγγελματικής στέγης

Προτείνουμε άμεσα να δημιουργηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, έτσι ώστε ως το τέλος του μήνα Ιανουαρίου να υπάρξουν προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: