3.1.11

Επιθέσεις «ανταποδοτικές»...


Η «αυλαία» του 2010 έπεσε με τις επιθέσεις εναντίον της ΕΡΤ να εντείνονται κατά έναν... περίεργο αν όχι «ύποπτο» τρόπο.
Πολιτικοί, αλλά και συγκεκριμένα κανάλια στράφηκαν εναντίον... της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ έπειτα από τις πιέσεις για απόσυρση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά άρχισαν και οι... προτροπές για χρησιμοποίηση μέρους τουλάχιστον από το ανταποδοτικό τέλος για μείωση του χρέους ή για ενίσχυση του ΕΚΑΣ ή ακόμα και για κατάργησή του.

Και μπορεί ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο όλα αυτά να ηχούν -στα αυτιά αρκετών-, ευχάριστα αλλά θα πρέπει αν μη τι άλλο να αναζητήσουμε τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση στη δημόσια τηλεόραση. Το ανταποδοτικό τέλος αποδίδεται από τους Ελληνες πολίτες για πολύ συγκεκριμένο σκοπό: για να παρέχει η ΕΡΤ διαφορετικού τύπου προγράμματα από τα ιδιωτικά κανάλια. Και σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά της ΕΡΤ έχουν «συμμαζευτεί» αρκετά, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις γνωστές σπατάλες προηγούμενων ετών, αντί να αναζητούμε τρόπους εξορθολογισμού της λειτουργίας της και ενίσχυσης στον τομέα της παραγωγής ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της, ορισμένοι φαίνεται να... επιθυμούν διακαώς τη συρρίκνωσή της.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΠΕΡΤ επιχειρεί να απαντήσει σε πρόσφατα ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Σκάι σχετικά με την ΕΡΤ και κάνει λόγο για ψεύδη και για «καλά οργανωμένο, άθλιο σχέδιο ενάντια στο Σύνταγμα, τους νόμους, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την EBU». Σημειώνει ότι τα ιδιωτικά κανάλια πιέζουν για χαριστικές «πράξεις εκατομμυρίων (όπως αφορολόγητο, δωρεάν συχνότητες, απαλλαγή φόρου 20%, παραβιάσεις στην εργατική νομοθεσία, χρηματοδότηση ψηφιακής κ.ά.)». Και απευθυνόμενη στους υπεύθυνους του Σκάι ρωτά μεταξύ άλλων: «Γιατί ψευδώς μιλάτε τώρα για golden μισθούς, ενώ όταν το τωρινό αφεντικό σας (Χρ. Παναγόπουλος) ασελγούσε σε βάρος της ΕΡΤ (ως πρόεδρος τότε) δεν λέγατε το παραμικρό; Γιατί τόση χυδαιότητα; Σε ποιο μέρος του κόσμου οι ιδιωτικοί σταθμοί λειτουργούν επί 20 χρόνια με προσωρινή άδεια; Γιατί δεν λέγατε τίποτα όταν το σημερινό αφεντικό σας (Χρ. Παναγόπουλος) λειτουργούσε παράτυπα (έως παράνομα) ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, αφότου είχε λήξει η θητεία του και χρειάστηκε μια -αμφίβολης νομικής επάρκειας- εκ των υστέρων νομιμοποίηση γι' αυτό;». Και καταλήγει τονίζοντας «Πάψτε επιτέλους να συκοφαντείτε την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της».

Στη Ρουμανία

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά η Ενωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης (EBU) θεωρεί επικίνδυνη την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους για την τηλεόραση, όπως δρομολογείται στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τη 15νθήμερη έκδοση «ΕνδιάΜΕΣΑ» του ελληνικού Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (και της ιστοσελίδας www.ebu.ch) η γενική διευθύντρια της EBU Ingrid Delterne, με επιστολή της στην κυβέρνηση της Ρουμανίας, επισημαίνει ότι η κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους (είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, λιγότερο από ένα ευρώ μηνιαίως) θα καταστήσει αδύνατη την εκπλήρωση του ρόλου της δημόσιας τηλεόρασης (TVR). Τονίζει, μάλιστα, ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάμψει τη δυνατότητα της TVR να παρέχει πολιτική και οικονομική ειδησεογραφία με πλουραλισμό, αλλά και προγράμματα που να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Και να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους συνδυάζεται παράλληλα με αλλαγή της νομοθεσίας και υποχρέωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για παραγωγή 120 λεπτών εβδομαδιαίου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος από τα ιδιωτικά κανάλια.

Στην Ελλάδα, πάντως, αντί να συζητάμε για πλουραλισμό στην ενημέρωση ειδικά από τη δημόσια τηλεόραση, για προγράμματα που να απευθύνονται σε όλους και κυρίως τους νέους, για εκπομπές διαλόγου κ.ά., ορισμένοι έχουν βαλθεί να «βαλτώσουν» πλήρως την ΕΡΤ...
ΣΩ.ΜΑ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: