19.8.10

Κοµµούνες...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΑΝΑΨΕ ΚΕΡΙ τον Δεκαπενταύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας στην Παναγία την Κοµµούνα στην Απείρανθο της Νάξου; Ούτως ή άλλως, η...

λίστα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν φαίνεται να είναι ευλογηµένη. Στην Κουµουνδούρου, το φυσάνε και δεν κρυώνει για το µπρος-πίσω του Διονύση Τσακνή. Ο Τσίπρας επέστρεφε χθες από τις Κυκλάδες στην Αθήνα υπολογίζοντας να τον βρει υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήµο Αθηναίων. Μάλλον υπολόγιζε χωρίς την Αλέκα.

Η ΕΝΤΑΞΗ του καλλιτέχνη στο ΚΚΕ ήταν γνωστή. Αραγε όσοι του µιλούσαν για λογαριασµό της Κουµουνδούρου δεν είχαν σκεφτεί ότι κάποια στιγµή θα µιλούσε και ο Περισσός; Η αλήθεια είναι πως, επί ηγεσίας Τσίπρα, ο ΣΥΝ έχει κακό προηγούµενο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Το Επικρατείας των βουλευτικών του 2009 είναι υλικό για πολιτική φαρσοκωµωδία.

ΦΥΣΙΚΑ, στην πολιτική συµβαίνουν αυτά. Δεν µαρτύρησε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2007 µεταξύ Φώφης Γεννηµατά και Βούλας Πατουλίδου; Ωστόσο, αν είσαι µικρό κόµµα, έχεις και µικρότερα περιθώρια αστοχίας σε τέτοια ζητήµατα. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την επιτυχηµένη υποψηφιότητα του Τσίπρα – µε την «Ανοιχτή Πόλη» – για τον Δήµο Αθηναίων. Το φιάσκο µε τον Τσακνή προκύπτει εντός έδρας.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ η Κοµµούνα πήρε το όνοµά της από την ανάγκη για έναν κοινό ενοριακό ναό στην Απείρανθο. Ωστόσο, η κατάσταση στην Αριστερά σήµερα δεν προδιαθέτει για κοινές υποψηφιότητες. Δύσκολα θα δεχόταν ο Περισσός να κατέβει ο ενταγµένος στο ΚΚΕ Τσακνής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης όχι µόνο έκανε στροφή, αλλά δήλωσε στήριξη και στον υποψήφιο του ΚΚΕ για την Αθήνα Νίκο Σοφιανό.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, οι δηµοτικές και περιφερειακές του 2010 βρίσκουν την Κουµουνδούρου να ασφυκτιά, αναζητώντας πολιτικό χώρο. Στον ακάλυπτο όµως εξ αριστερών της πολυκατοικίας του δικοµµατισµού συνωστίζονται το ΚΚΕ και η Δηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που δήλωσε ήδη τις δηµοτικές και περιφερειακές υποψηφιότητές της. Ακόµη χειρότερα:

ο Αλέξης και οι συν αυτώ στην Κουµουνδούρου πιθανώς να µην έχουν ακόµη ακούσει την τελευταία λέξη του Αλέκου Αλαβάνου που, ξαφνικά χθες, άρχισε να ακούγεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η στροφή 180 µοιρών του Διονύση Τσακνή µπορεί να είναι το «η κακή µέρα από το πρωί φαίνεται» σε ό,τι αφορά τις εµπειρίες του ΣΥΝ από τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές.
[ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: