9.8.10

Ελ Πάσο...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟ: χρονιά σαν το 2010 δεν έχουµε ξαναζήσει. Ολα εξελίσσονται εντελώς απρόβλεπτα.

ΠΡΩΤΟΝ και πιθανώς κυριότερον, αφού ενδιαφέρει τους εκδροµείς δεν φυσάει στις Κυκλάδες. Δεύτερον, εκεί που περιµέναµε να...

πέσει ο ουρανός επάνω στο κεφάλι µας, η τρόικα µας γλυκοµιλάει και οι Γερµανοί µάς επαινούν δηµοσίως. Υποτίθεται πως τα χειρότερα ήταν µπροστά µας στην οικονοµία. Αντιθέτως, τα δηµοσιονοµικά – παρά την υστέρηση στα έσοδα – είναι υπό έλεγχο και οι τράπεζές µας δεν συνιστούν αφορµή για ιστορίες χρηµατοπιστωτικής φρίκης. Τρίτον, εκεί που όλοι έβλεπαν το ευρώ πίσω στα χαµηλά του 2002, το κοινό νόµισµα ξαναπήρε τα πάνω του κόντρα στο δολάριο, περνώντας τον πήχυ του 1,30. Τέταρτον, µια νύχτα του Αυγούστου έπεσε θύµα ξυλοδαρµού ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς στο «Ελ Πάσο», όταν οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο µετά τον αγώνα ΑΕΚ - Καλλιθέας. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Πολλοί – στην Ελλάδα και, κυρίως, στην Ευρώπη – περίµεναν ότι στη χώρα µας θα ξεσπούσε η βία. Δεν το έβλεπαν όµως σε µορφή κλωτσοπατινάδας σε γήπεδο, αλλά σε σχέση µε την οικονοµία. Και περίµεναν συγκρούσεις ανάµεσα σε διαδηλωτές και αστυνοµικούς. Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη ήταν πως οι πολιτικοί – και όχι οι προπονητές – θα γίνονταν αλεξικέραυνα της οργής των πολιτών. Η αλήθεια είναι πως κάποια «κραξίµατα» και κάποιους προπηλακισµούς τους είδαµε – κυρίως τον Μάιο. Εκτοτε όµως η κατάσταση έχει σηµαντικά εκτονωθεί.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ κλεισµένος στον πύργο του Μαξίµου και να κάνει διακοπές σε αποµονωµένο περιβάλλον – όπως, ας πούµε, ο Νικολά Σαρκοζί στη βίλα της Κάρλας στο Καπ Νεγκρ – ο Παπανδρέου γυρίζει την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Κάθε Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός έχει βρεθεί και σε διαφορετικό νησί ή µέρος της Ελλάδας. Κολυµπάει και κινείται εν µέσω απλών πολιτών. Το ίδιο συµβαίνει και µε τους περισσότερους κυβερνητικούς.

Ακόµη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως µέσα στο ανώνυµο πλήθος των διακοπών κυκλοφορούν και οι πρώην υπουργοί του Καραµανλή.

ΤΙ ΕΠΑΘΑΝ οι ΑΕΚτζήδες; Και γιατί τα ’ βαλαν µε τον Μπάγιεβιτς που βρέθηκε λιπόθυµος στο έδαφος; Δεν υπάρχει αµφιβολία πως το ποδόσφαιρο – και ειδικά η κατηγορία των φανατικών οπαδών των οµάδων – έχει ιδιαιτερότητες.

Οπότε υπάρχει και ιδιαίτερη εξήγηση γιατί το γήπεδο της Καλλιθέας θύµισε ξαφνικά το «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Με απλά λόγια, συµβαίνουν αυτά στα γήπεδα – όσο θλιβερά και δυσάρεστα να είναι. Παρ’ όλα αυτά, ο προπηλακισµός ενός προπονητή, που έχει φάει ψωµί κι αλάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι είναι φιγούρα της εγχώριας δηµόσιας ζωής εδώ και δεκαετίες, αποτελεί σκοτεινό συννεφάκι σε ένα παράξενα γαλανό κι ακύµαντο καλοκαίρι. Μας υπενθυµίζει ότι απέχουµε ένα κλικ από το ξέσπασµα της βίας – και µάλιστα σε ακραία µορφή...
[ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: