4.8.10

Σοφοί ...

Της Αριστοτελίας Πελώνη
ΗΑΒΕΜUS ΥΠΕΡΣΥΜΒΟΥΛΟ για το Μνηµόνιο. Από χθες ο Τοµάζο Πάντοα Σιόπα ανέλαβε καθήκοντα συµβούλου του Γιώργου Παπανδρέου σε όλα τα θέµατα της οικονοµίας.
ΕΠΙΣΗΜΩΣ, Ο πρώην υπουργός Οικονοµίας της Ιταλίας θα παρέχει συµβουλές σε θέµατα πολιτικού σχεδιασµού που αφορούν την εφαρµογή του προγράµµατος του Μνηµονίου. Ανεπισήµως, θα κάνει «λόµπινγκ» σε...
ξένες πρωτεύουσες προκειµένου η χώρα να επιστρέψει σύντοµα στις αγορές. Ο ΣΟΠΙΑ έχει χαρακτηριστεί και «ιδρυτικός πατέρας του ευρώ», αλλά αυτό δεν έχει και µεγάλη σηµασία. Το βασικότερο είναι ότι το 2007 και το 2008 ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Νοµισµατικής Επιτροπής (ΙΜFC) του ΔΝΤ, της σηµαντικότερης του Ταµείου. Ο Ιταλός ανέλαβε τα ηνία της ΙΜFC από τον Γκόρντον Μπράουν, υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι παροικούντες την Πλατεία Συντάγµατος τον θεωρούν σηµαντικό πρόσωπο.

ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ του Ροµάνο Πρόντι, έγραψε ιστορία µιλώντας στη Βουλή για τα «bambioccioni».

Αναφερόταν στα «παιδιά της µαµάς», που λόγω χαµηλών εισοδηµάτων αναγκάζονταν να µένουν στην πατρική εστία και µετά τα 30, εξού και ο Σιόπα πρότεινε φοροελαφρύνσεις. Εδώ δεν θα κάνει παρόµοιες παρεµβάσεις. Δεν είναι ούτε εκλεγµένος ούτε υπουργός. Θα έχει, όµως, ανοιχτή γραµµή µε την τρόικα και τις ξένες πρωτεύουσες, όπως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΩΣΤΟΣΟ, ΟΥΤΕ το εντυπωσιακό βιογραφικό του 70άρη «σοφού», ούτε οι διεθνείς διασυνδέσεις του µε παράγοντες της αγοράς αποτελούν εγγύηση επιτυχίας στο έργο του. Γι’ αυτό και η σχετική ανακοίνωση προκαλεί την ίδια αµηχανία που είχε προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ και η πρόσφατη ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου ότι ο γιος του Ούλοφ Πάλµε θα ηγηθεί επιτροπής που θα αξιολογήσει το προνοιακό σύστηµα. ΓΙΑ ΝΑ µην αναφερθεί κανείς στον Στίγκλιτς, τον νοµπελίστα οικονοµολόγο και πρόεδρο της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την οικονοµική κρίση, ο οποίος συµβούλευε τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια της όλης περιπέτειας που είχε ως κατάληξη τον µηχανισµό στήριξης. Δεν είναι λίγοι όσοι εντός και εκτός Ελλάδας τού χρεώνουν την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, επειδή συµβούλευε τον Παπανδρέου να τα ρίχνει όλα στους ξένους κερδοσκόπους...

ΣΟΦΟΣ ΚΑΤΑ τον Αισχύλο, δεν είναι αυτός που ξέρει πολλά, αλλά αυτός που ξέρει χρήσιµα πράγµατα. Αν ο ποιητής είχε δίκιο, σύντοµα θα φανεί πόσο σοφός είναι ο νέος σύµβουλος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: