12.8.10

Ψηφιακή... τακτοποίηση του χρόνου, και βλέπουμε...

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη συμβούλου, ο οποίος θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις και σενάρια για την αξιοποίηση συγκεκριμένων κομματιών του φάσματος. Θα κάνει, δηλαδή, τη λεγόμενη αποτίμηση του φάσματος. Αυτός θα είναι και ο...

...«μπούσουλας» με τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με το περιβόητο ψηφιακό μέρισμα.

Ο σύμβουλος θα παραδίδει σταδιακά τα αποτελέσματα της διερεύνησης που θα κάνει, αλλά υπολογίζεται ότι συνολικά θα απαιτηθεί ένα διάστημα (μετά την ανάθεση) περίπου οκτώ με δέκα μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν, λοιπόν, η Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προχωρήσει εντός του προσεχούς διαστήματος και όλα κινηθούν με κανονικούς ρυθμούς, τότε υπολογίζεται ότι σε περίπου ένα χρόνο (Αύγουστος ή Σεπτέμβριος του 2011) θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το επόμενο βήμα.

Το κρίσιμο κομμάτι του φάσματος είναι από τα 790 MHz έως και τα 862 MHz (δίαυλοι από 61 έως και 69) όπου υπάρχουν δίαυλοι που χρησιμοποιεί και ο στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει απαντήσει ότι τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα οι επικοινωνίες του στρατού να μετακινηθούν είτε πάνω είτε κάτω από αυτές τις συχνότητες. Και βέβαια υπάρχουν και τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν από ορισμένους διαύλους τα προγράμματά τους.

Το «μπαλάκι» πλέον ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για το προς τα πού θα πάμε ως προς την ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας, Σωκράτη Κάτσικα, υπάρχουν τέσσερις βασικές επιλογές:

- Να αποδοθεί το φάσμα για κινητή ευρυζωνικότητα, όπως είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς όμως κάποια χώρα να είναι και υποχρεωμένη να την ακολουθήσει, αλλά, όπως ο ίδιος τονίζει, όλες οι χώρες, πλην της Μάλτας, έχουν δηλώσει ότι έτσι θα το χρησιμοποιήσουν. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, όλες οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν ότι αυτός είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος. Βέβαια σε αυτήν την επιλογή θα πρέπει να υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια.

- Η δεύτερη επιλογή είναι να δοθεί από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος χώρος του φάσματος για τηλεοπτικά προγράμματα.

- Η τρίτη είναι να μοιραστεί τόσο σε κινητή ευρυζωνικότητα όσο και σε τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά ο κ. Κάτσικας σημειώνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επιλογή διότι χάνονται έτσι διάφορα πλεονεκτήματα και για τους δύο τομείς.

- Η τελευταία... επιλογή είναι να μη γίνει τίποτα και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αυτός είναι ένας υπαρκτός φόβος.

Η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει μια ευκαιρία να βάλουμε επιτέλους τάξη έπειτα από δύο χαμένες δεκαετίες και να ρυθμιστεί το θολό τηλεοπτικό τοπίο. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα αποδώσει και τα μέγιστα στο κράτος. Αντ' αυτού τα τελευταία χρόνια και επί κυβέρνησης Ν.Δ. και τώρα με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρατηρούνται στασιμότητα, ολιγωρία και εξαιρετικά αργοί ρυθμοί, με την καθυστέρηση να δημιουργεί πλέον νέους κινδύνους.

Με την ψηφιακή μετάβαση δημιουργείται ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο για την κινητή τηλεφωνία όσο και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί σε όλα τον δρόμο της διαβούλευσης. Κι αυτό έχει το καλό ότι επιχειρείται να βρεθεί επιτέλους κοινή συνισταμένη μεταξύ πολιτείας και εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς. Από την άλλη, όμως, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα συχνά οδηγούν σε καθυστερήσεις που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και μοιραίες.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκουν να τους αποδοθεί πλήρως το ψηφιακό μέρισμα. Οι ιδιοκτήτες καναλιών, από την πλευρά τους, μπορεί πλέον να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του ψηφιακού μερίσματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης. Αυτό που ζητούν ουσιαστικά από την κυβέρνηση είναι να υπάρξει περιθώριο να αναπτύξουν και τις δικές τους επιχειρήσεις και να υπάρξουν προβλέψεις στο φάσμα για τηλεόραση: τριών διαστάσεων (3D TV) και υψηλής ευκρίνειας (High Definition TV).

Για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή (τέλος του 2012 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή 2015 σύμφωνα με την ITU) οι γνωρίζοντες την κατάσταση κάνουν ήδη λόγο για τρομακτικές καθυστερήσεις. Αν υπολογιστούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αδειοδότηση κεραιών, πάρκων, την αναθεώρηση του χάρτη συχνοτήτων, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που πρέπει να εκδοθούν για την αδειοδότηση των καναλιών (παραμένουν χωρίς άδειες δύο δεκαετίες) και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι βρισκόμαστε και σε αυτόν τον τομέα σε επικίνδυνο μονοπάτι.
ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: