28.8.10

Μέτρα για να σταματήσει η «δόμηση τερατουργημάτων»...


Μικραίνουν οι ζώνες προστασίας στην Κνωσό λόγω της ντε φάκτο κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, με τα πολυάριθμα αυθαίρετα, μην αφήνοντας την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αλλά και τη σωστή προστασία της. Στο ΚΑΣ πραγματοποιήθηκε...


προχθές νέα οριοθέτηση των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού Νομού Ηρακλείου και σύμφωνα με την πρόταση, όπως σημειώθηκε στην επί του χάρτου κλίμακα, αποδεσμεύτηκαν περίπου 3.000 στρέμματα από τη ζώνη α’, όπου εντάσσονται οι αδόμητες περιοχές για την απόλυτη προστασία των μνημείων.
Μέτρα για να σταματήσει η «δόμηση τερατουργημάτων»

Η ζώνη β’, που είναι αυτή που περιβάλλει την α’, επιτρέπει την πολεοδόμηση των περιοχών με ειδικούς όρους δόμησης. Τα μέλη του συμβουλίου και η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς και ανθρώπινες ανάγκες) και βρήκαν λύσεις που οδηγούν σε διεξόδους - ανάσες για τους πολίτες, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Βασικός στόχος είναι, επίσης, και το να σταματήσει «η αυθαίρετη δόμηση τερατουργημάτων - βιλών στη ζώνη α’ της Κνωσού», όπως τόνισε η κ. Μενδώνη.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, ζήτησε να εξαιρεθούν από τη ζώνη α’ χώροι περίπου 5.000στρ., μέσα σε χαράδρες κ.α., οι οποίοι δεν έχουν «λόγο να είναι κηρυγμένοι» και να αποδοθούν στους πολίτες. Υπενθύμισε, επίσης, την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της δημοτικής περιοχής (Ανάκτορο Κνωσού - Βίλα Αριάδνη - Μακρύ Τείχος), ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι τοπικοί άρχοντες, που έδωσαν το «παρών» στο ΚΑΣ, χαρακτήρισαν «μαξιμαλιστική» τη ζώνη προστασίας των 13.000 στρ. που είχε οριστεί με προεδρικό διάταγμα του 1976.

Επειτα από πολύωρη μελέτη και συζητήσεις, τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη λύση που προστατεύει το μνημείο, αλλά και βοηθά τους κατοίκους του Νομού Ηρακλείου να ζήσουν στη σύγχρονη καθημερινότητα, ελευθερώνοντας εντέλει τα περίπου 3.000 στρ. γύρω από την έκταση των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού.

Στη ζώνη α’ μπήκαν σημεία που έχουν άμεση, έμμεση ή οπτική επαφή με το κύριο μνημείο (Ανάκτορο Κνωσού), αλλά και με όλα τα υπόλοιπα διάσπαρτα αρχαία που συνθέτουν το πολιτιστικό πλέγμα της Κνωσού και το φυσικό τους περιβάλλον, ενώ εξαιρέθηκαν από αυτή σημεία όπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ αρχαία, όπως είναι τα Σπήλια στο δυτικό τμήμα ή η Αγία Ειρήνη, με εξαίρεση το αρχαίο λατομείο.

Οι χώροι δεν θα είναι κηρυγμένοι, αλλά θα είναι ελεγχόμενοι. Η ζώνη β’ θα εξεταστεί σε επόμενη φάση στο ΚΑΣ για τη θεσμοθέτηση όρων δόμησης. Μέχρι την οριστική οριοθέτηση ισχύει το προεδρικό διάταγμα του 1976 για τους οικισμούς.

«Βασικός στόχος η προστασία»
«Οι ζώνες προστατεύουν μείζονες ενότητες, όχι μόνο υλικά αλλά και άυλα σημεία που έχουν άμεση επαφή με την προστασία μνημείων. Ο βασικός μας προορισμός είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο θεσμικό πλαίσιο που έχουμε. Πέραν της Κνωσού, υπάρχουν κι άλλα διάσπαρτα μνημεία στην περιοχή», τόνισε η κ. Μενδώνη, η οποία διευκρίνισε πως το κάθε θέμα εξετάζεται πάντα σφαιρικά για την κοινωνική και επιστημονική αποδοχή. Οσον αφορά το ερώτημα που τέθηκε από τους τοπικούς άρχοντες του Ηρακλείου Κρήτης «γιατί κοντά στην Ακρόπολη χτίζονται σπίτια και στην Κνωσό δεν επιτρέπεται», η απάντηση ήταν πως το «υπ ‘αριθμόν ένα μνημείο για τον Μινωικό Πολιτισμό, προάγγελο του ελληνικού πολιτισμού» διαφέρει, διότι δεν είναι αστικό πεδίο όπως η Ακρόπολη, αλλά βρίσκεται στο Ηράκλειο που ήταν γεωργική γαία.

Ντέμη Αυλωνίτη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: