5.8.10

Κροκοδειλάκιας...


Της Αριστοτελίας Πελώνη
ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ρώτησαν µε ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεται περισσότερο. Αντί απάντησης, αρκέστηκε στην υπενθύµιση ότι πολιτικός του πατέρας είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

ΑΝ ΚΑΙ λακωνική, η δήλωση του Θανάση Τσούρα τα λέει όλα για τη διαδροµή του από το 1974 µέχρι σήµερα. Ιδρυτικό µέλος του ΠΑΣΟΚ, έχει
διατελέσει πρώτος γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής και πρώτος υπεύθυνος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια, στα 36 χρόνιας ζωής του ΠΑΣΟΚ, η Κεντρική Επιτροπή µπορεί να άλλαξε διάφορες ονοµασίες (Εθνικό Συµβούλιο σήµερα), αλλά ο Τσούρας είναι ένα από τα τρία πρόσωπα – µαζί µε τον Κώστα Σηµίτη και τη Βάσω Παπανδρέου – που συµµετέχουν σε αυτήν σταθερά και χωρίς καµία διακοπή από τον Σεπτέµβριο του 1974.

ΕΚΤΟΤΕ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι ο Τσούρας είναι για το ΠΑΣΟΚ ό,τι και ο κινηµατογραφικός «κροκοδειλάκιας». Πέρασε πολλά, αλλά πάντα επιβίωνε.

Ξεκίνησε ως σύµβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ακολούθησε η υπουργοποίησή του, το βουλευτιλίκι και η απώλεια της έδρας. Μεσολάβησε µια περίοδος «αγρανάπαυσης» και το 2004 επανήλθε για να βοηθήσει στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόµµατος.

Η ΓΝΩΣΗ προσώπων και πραγµάτων στο Κίνηµα και η αφοσίωσή του στον παπανδρεϊσµό είναι οι βασικοί λόγοι που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να του αναθέσει την Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφίων για τις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι, ο Τσούρας ζυγίζει πρόσωπα και µετράει κουκιά.

ΟΜΩΣ,ΟΙ ς επιλογές υποψηφίων που ανακοινώθηκαν δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πρωθυπουργική προτροπή που λέγεται ότι ήταν η φράση «νέα πρόσωπα, Θανάση». Υποτίθεται ότι ο Τσούρας αναζητούσε άφθαρτα πρόσωπα, αλλά οι πρώτες επιλογές ακολουθούν την πεπατηµένη. Κάποιοι µιλούν για συµβατικές επιλογές, ενώ µερικοί µυρίζουν ναφθαλίνη. Υπάρχει, βέβαια, ακόµη µια διάσταση: αυτή του ΔΝΤ, που λειτουργεί αποτρεπτικά για την κάθοδο στις εκλογές νέων προσώπων που φλερτάριζαν µε το ΠΑΣΟΚ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ να ΄χει ο πρόσωπο του Τσούρα, από τους λίγους που επιβίωσαν στη διαδροµή από τη Χαριλάου Τρικούπη στο «νέο» ΠΑΣΟΚ της Ιπποκράτους, αντικατοπτρίζεται και η µάχη των γενεών στο Κίνηµα. Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται πώς µπορεί να κάνει επιλογές για το έτος..
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: