20.8.10

Κάγκελο...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν προαναγγέλλεις κινήσεις. Τις κάνεις εν µια νυκτί, αφήνοντας τους µισούς να τρέχουν και...

τους άλλους µισούς να ψάχνονται. Η διαπίστωση ισχύει καθ’ υπερβολήν στην περίπτωση του ανασχηµατισµού.

ΦΥΣΙΚΑ, ΛΑΘΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Ακόµη και από επαγγελµατίες της δηµόσιας ζωής. Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί ανήγγειλε στις αρχές του καλοκαιριού πως θα κάνει ανασχηµατισµό στο τέλος Οκτωβρίου. Αποτέλεσµα; Δύο υφυπουργοί που ήξεραν πως είναι τελειωµένοι – ο ένας γιατί χρέωνε ως έξοδα παραστάσεως τα πούρα Αβάνας που κάπνιζε! – έσπευσαν να παραιτηθούν πριν τους αντικαταστήσουν.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ στην Αθήνα δεν πρόκειται, βεβαίως, να δούµε – έστω κι αν µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εµµέσως ή αµέσως, έχει προαναγγελθεί ανασχηµατισµός της κυβέρνησης για τις αρχές Σεπτεµβρίου. Στην Ελλάδα όποιος – ή όποια – κάθεται σε µια κυβερνητική καρέκλα κολλάει επάνω της και δεν ξεκολλάει. Το φαινόµενο αυτό προκύπτει ανεξαρτήτως του ποιος ή ποια βρήκε θέση και αδιακρίτως αν είναι παλαιάς ή νέας κοπής πολιτικός.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ παράδειγµα είναι η Τίνα Μπιρµπίλη.

Το όνοµα της υπουργού ΠΕΚΑ είχε συνδεθεί και µε τις αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και µια πιθανή υποψηφιότητα στην Αθήνα ή την Περιφέρεια Αττικής.

Η Τίνα είδε σήµερα τον Πρωθυπουργό. Το τι ειπώθηκε το ξέρει αυτή κι αυτός. Το τι δήλωσε όµως η Μπιρµπίλη απέξω το ξέρει ο κόσµος όλος. Η Τίνα είπε µπροστά στα κάγκελα του Μαξίµου ότι µια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα δεν περιλαµβάνεται στους «στόχους της» – και άφησε τους πάντες κάγκελο.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ τα στελέχη της κυβέρνησης είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Ακόµη κι αν αρνηθούν µια πρότασή του, αυτό γίνεται κεκλεισµένων των θυρών. Απέξω το πολιτικό τακτ απαιτεί δηλώσεις που να επιβεβαιώνουν ότι ο Πρωθυπουργός αποφασίζει. Είτε συζήτησε µια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα µε τον Παπανδρέου είτε όχι – που είναι και το πιθανότερο – η δηµόσια δήλωση της Τίνας ότι µια τέτοια προοπτική δεν την ενδιαφέρει εκθέτει τον Πρωθυπουργό. Αν µια συνεργάτιδα του Παπανδρέου, που δεν είναι καν βουλευτής, που του χρωστάει τα πάντα, εκδηλώνει δηµοσίως τις διαθέσεις της λες και δεν υπάρχει Πρωθυπουργός, τι θα γίνει µε τον Βενιζέλο ή µε τον Χρυσοχοΐδη; ΕΔΕΙΞΕ ΑΠΕΙΡΙΑ η Μπιρµπίλη ή τη δασκάλεψαν να κόψει δηµοσίως το θέµα της Αυτοδιοίκησης πριν της το θέσουν κατ’ ιδίαν; Δεν έχει σηµασία. Η ουσία είναι πως η Τίνα θεωρεί πως η πολιτική τής χρωστάει.
[ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: