1.8.10

Ενα δισ. φοροδιαφυγή...

Ενα δισ. φοροδιαφυγήΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ένα δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο της φοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής μόνο από τα σκάφη αναψυχής. Σε αυτό το κολοσσιαίο ύψος ανέρχονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου. Με το τεράστιων προεκτάσεων θέμα έχει...

επιληφθεί ειδικό συνεργείο του ΣΔΟΕ που αποτελείται από πέντε έμπειρους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ταξινόμησης των σκαφών ανά κατηγορίες. Εχουν προχωρήσει ήδη σε διασταυρώσεις στοιχείων εισαγωγής, transit logs και ναυλοσυμφώνων, ενώ παράλληλα ελέγχουν τις σχέσεις αντιπροσώπων και εταιρειών offshore. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι 3.000 παράκτιες εταιρείες ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των σκαφών που φέρονται ως περιουσιακά τους στοιχεία.

Ετοιμοι είναι και οι σχετικοί πίνακες που συσχετίζουν τους ιδιοκτήτες με την πραγματική φορολογική τους εικόνα και που, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» τα αρμόδια χείλη, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των διωκτικών αρχών το επερχόμενο φθινόπωρο.

Αρκετοί επώνυμοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη σπεύσει να αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των σκαφών τους προκειμένου να αποσοβήσουν το ενδεχόμενο της δημόσιας διαπόμπευσης στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μεγάλα, πρωτοκλασάτα «ονόματα» του ναυτιλιακού και επιχειρηματικού χώρου, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στα χέρια της εφημερίδας, έχουν ήδη σπεύσει να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σκαφών τους. Γνωστός, ιδιαίτερα προβεβλημένος εφοπλιστής πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ για να απαλλάξει το σκαρί του από τη ρετσινιά της offshore, ενώ ο αντίστοιχος «αποχαρακτηρισμός» του σκάφους μιας άλλης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό της 3,5 εκατ. ευρώ. Αποκαλύφθηκε επιπλέον ότι μόνο σ' ένα γραφείο του Λονδίνου έχουν έδρα περίπου 100 σκάφη, οπότε και ζητήθηκε Διοικητική Συνδρομή από τις αγγλικές τελωνειακές αρχές.

Στο ΣΔΟΕ προσέφυγε επιπλέον η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, όπου και έθεσε ευθέως το θέμα της πλήρους καταστρατήγησης των διατάξεων περί Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α). Συγκεκριμένα, ζήτησε από το ΣΔΟΕ να προβεί σε ελέγχους προκειμένου να απαλλαγεί ο χώρος από τους ιδιώτες που, με το πρόσχημα των ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής, απολαμβάνουν προνόμια όπως η απαλλαγή ΦΠΑ εισαγωγής 23% και φόρου πολυτελείας εισαγωγής σκαφών αναψυχής 10%. Οι παραπάνω ιδιώτες κάνουν χρήση του προνομίου της αγοράς αφορολόγητων εφοδίων (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), ενώ παράλληλα απολαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ 5,5% και φόρου 5,5% επί των εσόδων από ναυλοσύμφωνα, καθώς επίσης και μειωμένα τιμολόγια στις μαρίνες.

Στη συντονισμένη «εκστρατεία» που συντονίζει το ΣΔΟΕ, έχουν συστρατευθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η ΔΟΥ Πλοίων και το ΚΕ.Π.Υ.Ο. Ανάλογη δράση έχουν αναλάβει και οι άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ. Τα διάφορα σκάφη αναψυχής έχουν ταξινομηθεί σε τέσσερις κατηγορίες:

* Ν.Ε.Π.Α. - Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής
* Ιδιωτικά θαλαμηγά πλοία, μεικτά επαγγελματικά και αναψυχής με ξένη ή ελληνική σημαία.
* Ιδιωτικοί θαλαμηγοί με ξένη σημαία και ιδιοκτησία σε offshore εταιρείες.
* Ιδιωτικά σκάφη με ελληνική σημαία, δηλωμένα κανονικά από τους κατόχους (κυρίως μικρά φουσκωτά).

Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού υποστηρίζει ότι μεγάλο ποσοστό από τις περίπου 1.300 ΝΕΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Αττική δεν είναι πραγματικοί επαγγελματίες του κλάδου αλλά ιδιώτες που απολαμβάνουν τις ατέλειες και φοροαπαλλαγές, συντάσσουν εικονικά ναυλοσύμφωνα, νομιμοποιώντας έτσι έσοδα από παράνομες ενέργειες. Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος από 17-25 μ., αξία από 1,5 έως 4,5 εκατ. ευρώ, με τη φοροδιαφυγή να υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, σε 800.000 ευρώ ανά σκάφος. Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω σκαφών αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της λαθρεμπορίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και πιθανότατα την παράβαση του ποινικού νόμου για πλαστά πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, τα περίπου 500 επαγγελματικά σκάφη με ξένη σημαία παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού των νομίμων με ελληνική σημαία σκαφών, καθώς προσφέρουν πολύ πιο φθηνές τιμές, αφού δεν δηλώνουν καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η κατηγορία, τέλος, των ιδιωτικών σκαφών με ξένη σημαία και ιδιοκτησία σε παράκτιες εταιρείες, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο φερόμενος αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, αφορά περίπου 2.500 σκάφη στην Αττική και συνολικά 3.000 σκάφη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πίνακες που πήρε το ΣΔΟΕ από τις μαρίνες Ελληνικού, Φλοίσβου, ΣΕΦ, Ζέας, Βουλιαγμένης και Αλίμου κατέδειξαν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι... αντιπρόσωποι παράκτιων πλοιοκτητριών εταιρειών.

«Ράμπο» με... νυστέρι
Συγκροτήθηκε ειδικό «ιατρικό τμήμα»

Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο μήνας των καθοριστικών εξελίξεων στο «μέτωπο» των ιατρών και των ιδιωτικών κλινικών. Ως πρόγευση, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, έχουν ήδη ανοίξει αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί, πρακτική που πρόκειται να γενικευθεί μετά το πέρας της θερινής ραστώνης. Από τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός επώνυμων «ορκισμένων στον Ιπποκράτη» με ιδιαίτερα μεγάλη πελατεία, δηλώνει υπερβολικά μικρά εισοδήματα, έως και κάτω από το φορολογητέο όριο.

Συγκροτήθηκε λοιπόν ειδικό «ιατρικό τμήμα» του ΣΔΟΕ που κατέστρωσε την κατάλληλη μεθοδολογία, με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης ομάδας επαγγελματιών. Τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να προκύψουν για το Δημόσιο αποτελούν τον πρώτο, προφανή στόχο. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξεί να στείλει ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία και να την πείσει ότι οι ελεγκτικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία είναι αποφασισμένες να επιβάλουν χωρίς να υπολογίζουν τα «κόστη» παλαιάς κοπής.

Στην ατζέντα της συγκεκριμένης προσπάθειας, συμπεριλαμβάνεται η ευρύτατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Πιο συγκεκρι?μένα, θα προβληθούν με κάθε δυνατό τρόπο τα είδη των παραβάσεων που διαπιστώνονται και τα ύψη των προστίμων που επιβάλλονται, προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ακεραιότητα και αποτελεσ?ματικότητα του φορολογικού συστήματος αλλά και της φορολογικής διοίκησης. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι μια από τις σημαντικές παράπλευρες επιδράσεις θα είναι και η εκούσια δήλωση των πραγματικών εισοδη?μάτων από μεγάλη μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών που θα αναγκαστούν να συνειδητοποιήσουν τη νέα φορολογική πραγματικότητα.

Ο δεύτερος καυτός φάκελος
Ανοίγουν εκατοντάδες λογαριασμοί γιατρών

Εκατοντάδες λογαριασμοί γιατρών, κλινικών και άλλων εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας αναμένεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη έκδοση των, προβλεπομένων από το Π.Δ. 186/ 92, στοιχείων ακολουθεί έλεγχος της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών με δικαιούχους τα πρόσωπα που υπέπεσαν στις συγκεκριμένες παραβάσεις.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μέσω των παραπάνω λογαριασμών, έχουν διακινηθεί χρηματικά ποσά που δεν συνάδουν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις κατά τόπους ΔΟΥ οι δικαιούχοι τους, οι λογαριασμοί καθίστανται αυτομάτως ύποπτοι. Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια προανάκρισης σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο τη συγκέντρωση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων που θα βεβαιώσουν την τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Για τον έλεγχο της προέλευσης των ποσών που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ζητείται η επιπλέον παροχή στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των προσώπων που έχουν προβεί σε καταθέσεις μετρητών ή έχουν δώσει εντολές για αποστολή εμβασμάτων αλλά και η αποστολή αντιγράφων δύο όψεων των σωμάτων επιταγών που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς, προκειμένου να προκύψει η ταυτότητα του κομιστή τους.

Στην περίπτωση που η ανακριτική διαδικασία δείξει ότι τα χρηματικά ποσά αφορούν συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας του δικαιούχου του λογαριασμού, ελέγχεται απλώς η εφαρμογή του φορολογικού νόμου κατά τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του φορολογικού νόμου, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θα καταλογισθούν, προσδιορίζεται και το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μη δηλωθέν εισόδημα το οποίο και δεσμεύεται άμεσα μέσω του άρθρου 7 του Ν. 3691/ 08 είτε μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει ο ιδρυτικός νόμος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η προανάκριση τελειώνει με την κλήση σε απολογία του δικαιούχου του λογαριασμού που αυτομάτως καθίσταται κατηγορούμενος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Oλες οι σχετικές υποθέσεις καταλήγουν αυτεπαγγέλτως στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η επαγγελματική ομάδα των γιατρών βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Εκτός από τη μεγάλη και ιδιαίτερα λαοφιλή ομάδα των λειτουργών υγείας που τιμούν τον όρκο τους, ξενυχτώντας σε χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, τα «φακελάκια» και οι «γιατροί του Κολωνακίου» συνθέτουν τους δύο βασικούς πυλώνες της αγανάκτησης του κόσμου.

Η τελική διαμόρφωση του δημόσιου αισθήματος είναι αναγκαστικά ευθέως ανάλογη της κατάληξης και της γενικότερης αποτελεσματικότητας της παραπάνω «εκστρατείας».

Συνταξιούχος χωρίς δήλωση με σκάφος 34 μ.
Σταχυολογούμε μερικές από τις άκρως εξόφθαλμες περιπτώσεις που «φιλοξενούνται» στους πίνακες του ΣΔΟΕ:

* Μισθωτός με 86.806 ευρώ εισόδημα το 2008 κατέχει «παράκτιο» σκάφος μήκους 58,2 μέτρων.
* Μισθωτός με 38.255 ευρώ εισόδημα το 2009 δηλώνει «αντιπρόσωπος» παράκτιας εταιρείας στην οποία ανήκει σκάφος μήκους 54,5 μέτρων.
* Δικηγόρος με 21.009 ευρώ εισόδημα το 2009 «αντιπροσωπεύει» παράκτιο σκάφος μήκους 23,9 μέτρων.
* Συνταξιούχος που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τις χρήσεις 2007 και 2008 διαθέτει «επαγγελματικό» σκάφος μήκους 34,2 μέτρων.
* Αρχιτέκτων Μηχανικός με εισόδημα 21.446 ευρώ για το 2008 έχει στην κατοχή του «επαγγελματικό» σκάφος μήκους 17,55 μέτρων.
* Μισθωτός και διευθύνων Σύμβουλος ΝΕΠΑ με εισόδημα 23.734 ευρώ το 2008 διαθέτει σκάφος μήκους 58,3 μέτρων ιδιοκτησίας της παραπάνω εταιρείας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: