23.8.10

Πτήσεις μετ’ εμποδίων λόγω βλαβών σε συστήματα επικοινωνίας...

Προβλήματα στην εκτέλεση των πτήσεων αεροπορικών εταιριών, αναμένεται να δημιουργηθούν, μετά από την απόφαση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε μείωση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου κατά 30%, μέχρις ότου...

...αποκατασταθεί πλήρως η σωστή λειτουργία των μέσων επικοινωνίας και επιτήρησης των αερομεταφορών.

Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τηδίωρη πτώση των συστημάτων επικοινωνιών (τηλεφώνων, συχνοτήτων) στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων περιοχής Αθηνών- Μακεδονίας την Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος δεκάδες αεροσκάφη και να γίνονται οι προσγειώσεις με βοηθητικά συστήματα.

Όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές, του χθεσινού συμβάντος έχουν προηγηθεί και άλλα εξίσου σοβαρά περιστατικά, όπως η ολοσχερής πτώση των συστημάτων επικοινωνιών και επιτήρησης (radar) στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου 2010 για 55 λεπτά, η επανειλημμένη πτώση του radar του αεροδρομίου της Ρόδου τους τρεις τελευταίους μήνες και οι συνεχείς παρεμβολές στις συχνότητες στο σύστημα Pallas.

Για τις παραπάνω επιπλοκές, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι έχουν ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ έχουν καταθέσει και μηνυτήρια αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, χωρίς –όπως αναφέρουν- μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία αντίδραση.

Αποδίδουν δε τις δυσλειτουργίες αυτές στην κακή οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και στη χρησιμοποίηση των πόρων της Αεροναυτιλίας για σκοπούς άσχετους με την εναέρια κυκλοφορία, ενώ καλούν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: