23.8.10

Μαρκάρισµα...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ο Αντώνης Σαµαράς τον Βασίλη Κικίλια; Διότι είναι πιο ψηλός. Αρα το κεφάλι του θα...

ξεχωρίζει πάνω από τους άλλους υποψηφίους! Είναι µια εξήγηση. Ως τώρα γνωρίζαµε δύο τοµείς όπου µετράει το ύψος. Ο ένας είναι το µπάσκετ – όπου έχει ήδη θητεύσει ο Κικίλιας. Ο άλλος είναι το βασιλικό ρεπορτάζ των βρετανικών εφηµερίδων. Καθώς στις εµφανίσεις της Ελισάβετ, του Καρόλου και άλλων γαλαζοαίµατων µαζεύεται µέγα πλήθος, ο ρεπόρτερ πρέπει να είναι πανύψηλος για να βλέπει πάνω από τα κεφάλια των συγκεντρωµένων.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι πλέον βασιλευοµένη δηµοκρατία. Αυτοί που φέρονται ως µονάρχες είναι οι αρχηγοί κοµµάτων. Οι δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ξέραµε. Ο αρχηγός είναι το απόλυτο αφεντικό στον δικοµµατισµό, είτε µιλάµε για κυβέρνηση είτε για αντιπολίτευση. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαµαράς διαγράφουν, ορίζουν αντιπροέδρους και µοιράζουν χρίσµατα υποψηφίων αβέρτα. Ενίοτε αυτό γίνεται ερήµην ή εν αγνοία όχι µόνο των οργάνων των κοµµάτων τους. Αλλά και των ίδιων των, υποτίθεται, στενών συνεργατών τους. Ο Κικίλιας δεν ήταν στην επίσηµη «short list» της Ρηγίλλης για την Περιφέρεια Αττικής. Αλλα ήταν τα ονόµατα για τα οποία η οµάδα περί τον πρόεδρο της Ν.Δ. κατανάλωνε φαιά ουσία.

ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ είναι η οµορφιά της πολιτικής. Εκεί που συζητάς για τον Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεσαι µε τον Βασίλη Κικίλια. Το θέµα είναι τι γίνεται µετά. Είναι φανερό ότι ο Αντώνης Σαµαράς έχει επιλέξει τη φυγή προς τα µπρος ή µάλλον τη φυγή γενικώς. Φυγή από τις πραγµατικότητες που δηµιουργεί για τον δικοµµατισµό το Μνηµόνιο. Στην Αριστερά τρίβουν τα µάτια τους βλέποντας τη Ρηγίλλης να βιάζεται να συστήσει λαϊκό µέτωπο κατά της τρόικας. Νόµιζαν πως αυτή ήταν δική τους δουλειά. Η άλλη φυγή είναι προς νέα πρόσωπα – κατηγορία στην οποία ανταποκρίνεται το προφίλ του Κικίλια. Το επιχείρησε – κακά τα ψέµατα – κι ο Γιώργος Παπανδρέου µετά την ήττα του 2004 µε τα γνωστά ανάµεικτα αποτελέσµατα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ της ανανέωσης έχει ρίσκο.

Οπως και στο παρκέ της καλαθόσφαιρας έτσι και στην πολιτική, η εµπειρία µεγάλων αγώνων έχει σηµασία. Και η εκλογή περιφερειάρχη Αττικής είναι µεγάλο µατς. Ο Κικίλιας είναι συµπαθής, αλλά µόλις βρέθηκε σε τηλεοπτικό εθνικό ακροατήριο προσέφυγε αµέσως στην ξύλινη γλώσσα που χρησιµοποιούν οι πεπειραµένοι πολιτικοί τους οποίους θέλει να αποφύγει ο Σαµαράς. Ως συνήθως, όλα θα εξαρτηθούν από τα µαρκαρίσµατα. Από το ποιος δηλαδή θα είναι αντίπαλος του Κικίλια στο ΠΑΣΟΚ αλλά – µην αιφνιδιάζεστε – και στον ΛΑΟΣ.
[ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: