8.8.10

Τηλεοπτικά μαθήματα ευτυχίας...

Του Κοσμά Βίδου
Αμαρτωλή και αγία: Σε δύο ταμπλό το παίζει η ευφυής επικοινωνιακά Lady Gaga,η οποία ποζάρει στο εξώφυλλο του «Vanity Fair» Σεπτεμβρίου και αφού αποκαλύπτει ότι κάνει περιστασιακή χρήση ναρκωτικών (η αμαρτωλή) καλεί τους θαυμαστές της να μην τη μιμηθούν (η αγία) γιατί αυτό μπορεί να...

...τους οδηγήσει στην καταστροφή.Και εκκεντρικό pop idol και στοργική μανούλα.Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά συγκέντρωσε δεκατρείς (!) υποψηφιότητες για τα ΜΤV Video Μusic Αwards.Αλλη μία απόδειξη πως,ό,τι κι αν είναι η Gaga,δεν είναι γκαγκά.

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος σέρνει και εφέτος το κάρο της θερινής ενημέρωσης στην πρωινή ζώνη του Μega. Πάντα ενημερωμένος, παρουσιάζει με μέτρο και χιούμορ ένα μαγκαζίνο-αντίδοτο στις εκπομπές ορισμένων υστερικών, αμετροεπών και αφόρητα εγωκεντρικών δημοσιογράφων-σταρ του χειμώνα.

Στην οθόνη μια γυναίκα με το σώμα του Πύρρου Δήμα. Κοπίασε πολύ για να το αποκτήσει, εξομολογείται. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια για να φουσκώσει τα μπράτσα της, για να εξαφανίσει το στήθος της, για να κάνει την κοιλιά της τσιμεντόπλακα. Περπατάει σαν μπετατζής, χωρίς καμία χάρη. Τη θυσίασε προκειμένου να αποκτήσει το (παραμορφωμένο) κορμί των ονείρων της. Και τώρα που έφτασε στον στόχο, αποφάσισε να ξυπνήσει τη γυναίκα που κοιμόταν βαθιά μέσα της. «Θέλω να ξαναβρώ τη θηλυκότητά μου» λέει στους στυλίστες του ΜΤV. Δάκρυα κυλούν στα μάγουλά της, τρικέφαλοι, τετρακέφαλοι, πεντακέφαλοι κτλ. φουσκώνουν με αγωνιώδεις συσπάσεις, τα τετράγωνα ζυγωματικά του προσώπου της τρεμοπαίζουν. Ο άντρας και τα παιδιά της ζητούν από τους «ειδικούς» να κάνουν το θαύμα τους. Εκείνοι ρίχνονται στη δουλειά. Αλλη μία εκπομπή όπου το τέρας θα μεταμορφωθεί σε πεντάμορφη- στο περίπου. Και όπου το ηθικό δίδαγμα είναι ένα: η ευτυχία του ανθρώπου εξαρτάται από το πώς θα βαφτεί, πώς θα ντυθεί, πώς θα φτιάξει τα μαλλιά του.

Ρεκτιφιέ λοιπόν των αναξιοπαθούντων στο ΜΤV- και όχι μόνο εκεί. Στο Fox Life ο διάσημος στυλίστας Τιμ Γκαν, σοβαρός και ατσαλάκωτος, αναλαμβάνει στο «Τim Gunn΄s guide to style» την αναδόμηση κάτι θλιβερών Αμερικανίδων που, παρ΄ ότι η μοίρα τις έριξε σε μια κουζίνα, κάπου στην Ντακότα, να φτιάχνουν μηλόπιτες για τα παχύσαρκα παιδιά τους, ονειρεύονται την ημέρα που θα μεταμορφωθούν σε Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Το αποτέλεσμα κωμικοτραγικό: η αγελαδάρισσα, ακόμη κι αν φορέσει Οscar de la Renta, αγελαδάρισσα παραμένει. Οι «ηρωίδες» του Γκαν καταλήγουν μεταμφιεσμένες σε κάτι που απλώς δεν έχει σχέση με εκείνες και που μόλις επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους θα πετάξουν από πάνω τους. Γιατί δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Οσο και αν ο στυλίστας παρουσιάζει το σύντομο πέρασμά του από τις ζωές τους ως ό,τι καλύτερο τους έχει συμβεί.

Θλιβερά τα αποτελέσματα και στο αμερικανικό «Εxtreme makeover»η εκπομπή που παλαιότερα είχε μεταφερθεί ανεπιτυχώς στην ελληνική τηλεόραση ενδέχεται να επαναληφθεί. Μπογιαντισμένες- στοκαρισμένες ώστε να κρύβονται οι ατέλειες, ντυμένες με ρούχα επώνυμα, από εκείνα που οι ίδιες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, εντυπωσιακά (αν και παλιομοδίτικα) χτενισμένες, οι παίκτριες εντυπωσιάζουν τον κοιλαρά σύζυγό τους, στο φινάλε κάθε επεισοδίου. Οι κάμερες όμως δεν θα ακολουθήσουν το ζεύγος στην κρεβατοκάμαρά του, το βράδυ, οπότε ο «τυχερός» θα επιβεβαιώσει ότι όλα ήταν ένα ψέμα, και ότι η Σάντρα του, η δική του Σάντρα με τους κιρσούς και τις δίπλες στην κοιλιά («παράσημα» από τις γέννες των παιδιών τους), δεν θα γίνει ποτέ Σάντρα Μπούλοκ.

Το ενοχλητικό σε αυτού του είδους τις εκπομπές δεν είναι τόσο ότι το ψέμα παρουσιάζεται ως η μοναδική αλήθεια. Ούτε η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας σοκάρει, την έχουμε συνηθίσει από τότε που τα ριάλιτι μπήκαν στη ζωή μας. Η παρουσίαση της ατσαλάκωτης εξωτερικής εμφάνισης ως του διαβατηρίου για την απόλυτη ευτυχία τρομάζει, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγίδες για τον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτό υπερπροβάλλουν οι τηλε-στυλίστες, σερβίροντάς μας τις αμφίβολης ποιότητας συμβουλές τους ως μια μεταμοντέρνα Θεία Κοινωνία που μας εξαγνίζει από τα λάθη-αμαρτήματα του παρελθόντος και μας ετοιμάζει για μια νέα ζωή, γεμάτη ευτυχία. Αναδεικνύοντας ως ηρωίδες της καθημερινότητάς μας εκείνες που αντί να αναζητήσουν τις αιτίες της θλίψης στις ψυχές τους, στις συμπεριφορές τους, στις ζωές τους, τις αναζητούν στην ντουλάπα με τα εκτός μόδας ρούχα τους. «Η νέα εμφάνισή μου θα με φέρει πιο κοντά στον άντρα μου» λέει η κλαίουσα από χαρά παίκτρια. Με αυτό το πλευρό να κοιμάται...
On air - Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: