22.8.10

Ανεξήγητες αντικαταστάσεις εισαγγελέων...

Περίεργο δικαστικό παρασκήνιο στην υπόθεση Αγγέλου...
Καυτά ερωτήματα για την υπόθεση της εγγύησης Αγγέλου βάζει το ΒΗΜΑ.
Ο Βασίλης Χιώτης αποκαλύπτει ότι εντός 24 ωρών από την προσφυγή του Αγγέλου στο Συμβούλιο ορίστηκε εισαγγελέας η κυρία Μαλούχου, η οποία-κατά Χιώτη-φημίζεται για τις τολμηρές της αποφάσεις (δηλαδή, κυρ Βασίλη, προς τα πάνω ή προς τα κάτω; ) .
Πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ρεπορτάζ που είναι από κάτω, της Γιάννας Παπαδάκου.
Η δημοσιογράφος μιλάει για εμφύλιο μεταξύ δικαστικών και...

για έντονο παρασκήνιο.
Η υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι, μόνο για τον κύριο Αγγέλου. Διαβάστε το:
Εντονο παρασκήνιο παρατηρείται στο Εφετείο Αθηνών για την απόφαση της εγγυοδοσίας του κ. Ι. Αγγέλου. Στο επίκεντρο βρίσκονται ανεξήγητες αντικαταστάσεις εισαγγελικών λειτουργών, που κάνουν τις προτάσεις για το ύψος της εγγύησης, όταν ήδη υπάρχουν δύο εντεταλμένοι εισαγγελείς που έχουν οριστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση και έχουν γίνει αποδεκτοί από την Ολομέλεια Εφετών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Την άνοιξη του 2009 με τον ορισμό των ειδικών ανακριτών (εφέτες Ειρ. Καλού και Γ. Χριστόπουλος ) ορίστηκαν για τον δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης και οι δύο εισαγγελείς, ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Μαντζούνης και η αντεισαγγελέας Γ.Τσατάνη. Αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ υπηρετούσαν και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ι.Σακελλάκος ανέθεσε την πρόταση για την αίτηση μείωσης της εγγυοδοσίας (400.000 ευρώ) στον αντεισαγγελέα Ι. Λιακόπουλο . Η πρότασή του για εγγυοδοσία 60.000 ευρώ ήταν μάλλον έκπληξη, αφού δεν συνηθίζεται η δραματική μείωση του ποσού, που επιβλήθηκε από την ανακρίτρια Καλού με σύμφωνη γνώμη και της αντεισαγγελέως κυρίας Τσατάνη, η οποία χειρίζεται την υπόθεση και είναι σε θέση να γνωρίζει τη δικογραφία καλύτερα από οποιονδήποτε αντεισαγγελέα. Ο σύζυγος της εισαγγελέως ήταν επί χρόνια υποψήφιος βουλευτής για τη ΝΔ στον Νομό Ηρακλείου! Και ο κ. Λιακόπουλος πάντως στην εισήγησή του έκανε λόγο για ενδείξεις ενοχής από την πλευρά του κ. Αγγέλου. Πηγές της Εισαγγελίας άλλωστε αποκάλυψαν στο «Βήμα» ότι την ημέρα που αφαιρέθηκε η δικογραφία από την κ. Τσατάνη υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ αυτής και του προϊσταμένου της. Η απόφαση της κ. Καλού για επιβολή εγγύησης 300.000 ευρώ στον κ. Αγγέλου πρόκειται τώρα να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, όπου προσέφυγε ο ενδιαφερόμενος κατηγορούμενος.

Η πλευρά του κ. Αγγέλου υποστηρίζει στην αίτησή της στο Συμβούλιο ότι το ύψος της εγγυοδοσίας αρχικώς 400.000

και κατόπιν 300.000 ευρώ, που του επιβλήθηκε, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Νομικοί κύκλοι αντιτείνουν ότι «η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη η βαρύτητα του αποδιδόμενου στον κατηγορούμενο εγκλήματος, η σοβαρότητα των ενδείξεων ενοχής του κατηγορουμένου,η εν γένει προσωπικότητά του, η οικονομική κατάσταση και οι επιβληθείσες σε άλλους κατηγορουμένους εγγυοδοσίες.Οταν για τα ίδια εγκλήματα με του κ.Αγγέλου επιβλήθηκαν εγγυοδοσίες 70.000

σε τρεις εν ενεργεία νομικούς συμβούλους του κράτους και 100.000

στην πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, νομικοί κύκλοι θεωρούν εύλογη την εγγυοδοσία, που επιβλήθηκε στον παντοδύναμο σε σχέση με τους άλλους συγκατηγορουμένους του πρώην, έστω σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού, που ως εκ της θέσεώς του και της πολιτικής ισχύος του η εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε σοβαρότερες συνέπειες για τη δημόσια περιουσία από αυτές των άλλων δημοσίων υπαλλήλων...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: