3.8.10

Ενας Ιταλός θα μας βοηθήσει στις αγορές...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τομάζο Πάντοα Σκιόπα θα έχει αποστολή το lobbying στους διεθνείς επενδυτές...
Ξένο σύμβουλο αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στην ομαλή επάνοδό της στις αγορές. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερο για να αναλάβει τον ρόλο αυτόν είναι αυτό του πρώην υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας Τομάζο Πάντοα Σκιόπα. Ο κ. Σκιόπα βρισκόταν την...
περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η επιλογή του θεωρείται αποτέλεσμα πολύμηνων παρασκηνιακών διεργασιών που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ουάσιγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην περίπτωση που ευοδωθούν οι συνομιλίες θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή κυβέρνηση προβαίνει στην πρόσληψη συμβούλου με αποστολή το lobbying στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους διεθνείς επενδυτές.

Ο κ. Σκιόπα διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του ευρώ- και συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως πρόεδρος μιας από τις κορυφαίες επιτροπές του. Εκτιμάται λοιπόν ότι είναι το πρόσωπο με τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να επανενώσει το δίκτυο των οικονομικών διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να κινηθεί ξανά με αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση συζητεί με δύο ακόμη προσωπικότητες για τη θέση αυτήν.

Κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα έπαιξε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με μεγάλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα και επίσης να βοηθήσει στην απεμπλοκή των επενδύσεων από το σημερινό δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης είχε αναλάβει τις επαφές με τον διεθνή οίκο Lazard στον οποίο ανατέθηκε η αξιολόγηση των προσφορών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο κ. Σκιόπα πάντως έχει προσωπική γνωριμία με τον κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίοσυναντήθηκε περίπου προ δύο μηνών και οι απόψεις του για την ευρωζώνη και το ευρώ συμπίπτουν σε πολλά σημεία με αυτές που έχει εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός. Παραδείγματος χάρη, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ΕΕ και θεωρεί ότι οι αγορές έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή αποτελεί μία ατελή ένωση, υπό την έννοια ότι δίνει την εντύπωση ότι το μοντέλο λειτουργίας της δεν είναι βιώσιμο. «Οι αγορές στοιχηματίζουν πάντα στο χειρότερο σενάριο, την αποσύνθεση. Στην περίπτωση της Ευρώπης αυτό είναι λάθος», υποστηρίζει. Ο κ. Σκιόπα υπήρξε σύμμαχος της Ελλάδας το διάστημα που η χώρα βαλλόταν σχεδόν από παντού επιμένοντας ότι ήταν πιθανότερη μια θετική εξέλιξη στην πορεία της χώρας ιδίως έπειτα από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στον «αρραβώνα» το πιθανότερο είναι ότι για τις υπηρεσίες του κ. Σκιόπα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρόσφατη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί επιτροπές και να επιλέγει συμβούλους μόνο με δική του απόφαση. Η αιφνίδια κατάθεση της ρύθμισης αυτής με τη μορφή της τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είχε προκαλέσει αντιδράσεις και οι εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι ο κ. Παπανδρέου χρειαζόταν ευελιξία προκειμένου να συμβουλευτεί προσωπικότητες από το εξωτερικό για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Πρωθυπουργού και για άλλα θεσμικά ζητήματα, δεν έγιναν απολύτως κατανοητές. Ισως τώρα να καταστεί φανερή η αναγκαιότητά της.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: