25.8.10

Σύνδροµα...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ψυχολογία συχνά µας εκπλήσσει. Παράδειγµα, το λεγόµενο σύνδροµο της Στοκχόλµης. Είναι η έλξη που νιώθουν οι όµηροι για τους απαγωγείς τους. Κορυφαίο παράδειγµα η πλούσια αµερικανίδα κληρονόµος Πάτι Χιρστ τη δεκαετία του '70, η οποία προσχώρησε στη συµµορία αντιεξουσιαστών που την είχε απαγάγει.

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ληστεία τράπεζας που...

...µετατράπηκε σε οµηρεία στον Πειραιά κράτησε τέσσερις ώρες. Αρα ο χρόνος δεν επέτρεπε την εµφάνιση παράξενων ψυχολογικών φαινοµένων. Ωστόσο, η ευτυχής κατάληξη είναι αποτέλεσµα της φιλοσοφίας των αρχών. Το αναίµακτο φινάλε µέσα από διαπραγµάτευση και χωρίς γιουρούσια είναι προς όφελος και των οµήρων και του ληστή και των αστυνοµικών. Αφήνοντας κατά µέρος τα ψυχολογικά, το χθεσινό περιστατικό έχει διπλή ανάγνωση. Πρώτον, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει επαναφέρει τη µεθοδολογία στους µηχανισµούς ασφάλειας. Δεύτερον, η εγκληµατικότητα εκτραχύνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι η µετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη και δεν φέρνει στη χώρα µόνο ξένους µεροκαµατιάρηδες, αλλά και σκληρούς εγκληµατίες. Η κακή οικονοµική κατάσταση χειροτερεύει τα πράγµατα.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της καθηµερινής ασφάλειας, όπως και στην τροµοκρατία ή τη δασοπυρόσβεση φέτος κάηκαν πολύ λιγότερα στρέµµατα από τα προηγούµενα χρόνια ο Χρυσοχοΐδης κάνει ό,τι µπορεί. Η Κατεχάκη προσπαθεί επίσης να κρατήσει τις ισορροπίες ώστε τα κοινωνικά µέτωπα που δηµιουργεί αυτόµατα το Μνηµόνιο να µην προκαλέσουν χάος ή, ακόµη χειρότερα, να µην έχουν θύµατα. Στις προσπάθειές του είναι συχνά µόνος. Η αλληλεγγύη δεν περισσεύει στην κυβέρνηση αυτή. Ο Μιχάλης όµως είναι από τους υπουργούς που, στη σχέση τους µε τον Πρωθυπουργό, έχουν εκδηλώσει κάτι που µοιάζει στο σύνδροµο της Στοκχόλµης. Οχι, δεν τους έχει απαγάγει ο Γιώργος Παπανδρέου! Τους έχει όµως εγκλωβίσει σε µια συνολική κυβερνητική πολιτική στα οικονοµικά, την υγεία, τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλµατα και δεν συµµαζεύεται µε τεράστιο κόστος. Κόστος πολιτικό, προσωπικό, ακόµη και ψυχικό.

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, όπως και µερικοί άλλοι στην κυβέρνηση, στέκεται εφ' ω ετάχθη. Καθώς όµως πάει να κλείσει ένας χρόνος από την 4η Οκτωβρίου 2009, η περίπτωσή του απεικονίζει έναν προβληµατισµό που αφορά τον πολιτικό σχεδιασµό της τετραετίας, αλλά και την πολιτική λειτουργία της κυβέρνησης. Σύµφωνα µε τη µια συλλογιστική, σε ένα σχήµα που δέχεται τόση φθορά και τέτοιες πιέσεις, είναι αναγκαίο να «γυρίσουν» οι υπουργοί και µάλιστα περισσότερες φορές. Η αντίθετη άποψη λέει ότι ο χειµώνας που έρχεται είναι ο πιο δύσκολος της κυβέρνησης, η οποία έχει ανάγκη το σταθερό χέρι του Χρυσοχοΐδη σε θέµατα ασφάλειας. ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, είναι ο Πρωθυπουργός που θα αποφασίσει αν θα κάνει µετακινήσεις υπουργών ή αν θα αρκεστεί στο σύνδροµο της Στοκχόλµης...
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: