1.6.10

Το Ισραήλ επιμένει να μη δίνει πληροφορίες για τους κρατούμενους...


Αδιευκρίνιστο το νομικό καθεστώς κράτησης...
Στην Αθήνα έφθασαν το πρωί της Τρίτης έξι Έλληνες ακτιβιστές και μέλη των πληρωμάτων των πλοίων "Σφενδόνη" και "Ελεύθερη Μεσόγειος" που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν και οι υπόλοιποι. Όπως...
μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στο Ισραήλ, Πάνος Χαρίτος, εξακόσια δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 31 Έλληνες τους οποίους επιχειρεί να επισκεφτεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ, Κυριάκος Λουκάκης. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Χατζηστεφάνου, μαζί με τον Δημήτρη Πλειώνη, που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" βρίσκονται στη φυλακή και αναμένεται να περάσουν από δίκη.

Οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει διασαφηνίσει εάν κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους και να υπογράψουν το χαρτί που ζητούν οι ισραηλινές αρχές, ή γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά της στρατιωτικής ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα.

Ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αφού όπως επισημαίνεται στο διάβημα, η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

"Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα" οι πρώτοι έξι Έλληνες απελαθέντες είναι οι εξής:

- Στυλιανάκης Ζαχαρίας
- Χρυσοχοίδης Νεκτάριος
- Γρηγορόπουλος Μιχαήλ
- Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης
- Γελάλης Δημήτριος
- Πετρογιάννης Θανάσης
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: