30.6.10

Χαμηλώνει τους τόνους η Μόσχα για τις συλλήψεις κατασκόπων στις ΗΠΑ...


Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις μετά τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι το επεισόδιο με τη σύλληψη στις ΗΠΑ μιας ομάδας ανθρώπων υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας δεν θα...

έχει αρνητικές συνέπειες στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το Intrefax.

«Σε σχέση με αυτό, σημειώνουμε το ανακοινωθέν του επίσημου εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς».

Χθες, ο κ. Γκιμπς ανέφερε: «Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια νέα αρχή στη συνεργασία μας σε θέματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Δεν νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει αυτές τις σχέσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Φιλ Γκόρντον, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πέρα από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι σχέσεις μας το καταδεικνύουν απόλυτα».

Αρχικά η Μόσχα είχε εκφράσει την οργή της για τις συλλήψεις, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση «αβάσιμη και απρεπή», ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές είναι εκτός ελέγχου.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι η ανακοίνωση για τις συλλήψεις έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ουάσινγκτον και εξέφρασε απορία για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης των συλλήψεων.

Τα ρωσικά ΜΜΕ μετάδιδαν σήμερα ότι το θέμα αντανακλά το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στο FBI και την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για την έρευνα πριν τη συνάντησή του με το Μεντβέντεφ, αλλά δεν το ανέφερε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Σύμφωνα με το BBC, το FBI αναγκάστηκε να προχωρήσει γρήγορα στις συλλήψεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μία από τους πράκτορες, η 28χρονη Άννα Τσάπμαν, σχεδίαζε να αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ και ένα στη Κύπρο μετά από έρευνα του FBI. Οι δέκα που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να δράσουν ως παράνομοι πράκτορες ξένης κυβέρνησης, μία κατηγορία λιγότερη σοβαρή από την κατασκοπεία με ανώτατη ποινή την πενταετή φυλάκιση. Οι οκτώ κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο ενδέκατος που συνελήφθη στην Κύπρο αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είχαν ταυτότητες ως πολίτες των ΗΠΑ ή του Καναδά. Οι έντεκα κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε επιχείρηση κατά την οποία συμπεριφέρονταν σαν απλοί πολίτες - μερικοί μάλιστα ζούσαν ως ζευγάρια για πολλά χρόνια. Φέρονται να είχαν εκπαιδευτεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να διεισδύουν στους πολιτικούς κύκλους και να συλλέγουν πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: