23.2.10

Στο manual η βαλβίδα εκροής αέρα ...

Νέα στοιχεία για τη μοιραία πτήση της «Ήλιος»...
Κατέθεσε χθες Γερμανός μηχανικός τηλεπικοινωνιών, Διευθυντής Ποιότητας στην κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος ελέγχου πίεσης του μοιραίου αεροσκάφους.
ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΠΑΣΙΝΓΚ
Να γιατί έπεφτε η πίεση στην καμπίνα
Την άποψη ότι ο συσχετισμός των στοιχείων, που ανακτήθηκαν από τη μία εκ των δύο συσκευών ελέγχου συμπίεσης θαλάμων, υποδεικνύει ότι η θέση της βαλβίδας εκροής του αέρα στο σύστημα αποσυμπίεσης του μοιραίου Μπόινγκ 747-300 της «Ήλιος», που...

κατέπεσε στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005, η οποία βρισκόταν στην επιλογή manual, προέκυψε ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έγινε στο αεροσκάφος πριν από τη μοιραία πτήση, διατύπωσε χθες ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο μάρτυρας της Κατηγορούσας Αρχής, Γερμανός εμπειρογνώμονας Μάνφρεντ Γκίντερ Πάσινγκ.

Η εταιρεία Nord Micro
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γερμανού μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος κατέχει τη θέση του Διευθυντή Ποιότητας στη γερμανική εταιρεία Nord Micro, η οποία κατασκεύασε το σύστημα ελέγχου πίεσης του μοιραίου αεροσκάφους, αλλά και ανέκτησε και αποκωδικοποίησε τα στοιχεία που είχε καταγράψει η μη πτητική μνήμη (Non Volatile Memory - NVM) του ενός από τους δύο ελεγκτές συμπίεσης θαλάμου που διέθετε το αεροσκάφος. Στο πλαίσιο της εξέτασής του από την Κατηγορούσα Αρχή, ο κ. Πάσινγκ είπε ότι η εταιρεία Nord Micro δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροναυτικής για 40 περίπου χρόνια, παράγοντας κυρίως δύο προϊόντα. Ένα από αυτά, όπως είπε, για το οποίο η γερμανική εταιρεία κατέχει μερίδιο στην αγορά που ανέρχεται στο 78%, είναι το σύστημα ελέγχου πίεσης θαλάμου, το οποίο διέθετε και το μοιραίο αεροσκάφος της «Ηλιος».

Και οπτική παρουσίαση
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας προέβη σε αναλυτική οπτική παρουσίαση του συστήματος ελέγχου πίεσης θαλάμου, καθώς και όλων των σταδίων αποκωδικοποίησης και συσχετισμού των δεδομένων που ανακτήθηκαν από τη Nord Micro. Όπως ανέφερε, το σύστημα ελέγχου πίεσης θαλάμου του Μπόινγκ 737 αποτελείται από τους δύο ελεγκτές πίεσης θαλάμου, τη βαλβίδα εκροής αέρα, τον πίνακα επιλογής και τη βαλβίδα ασφαλείας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής διευκρίνισε ότι όλες οι παραπάνω συσκευές είναι ιδίου τύπου με αυτές που υπήρχαν στο μοιραίο αεροσκάφος της «Ήλιος». Παρουσίασε στη συνέχεια, μέσω φωτογραφικού υλικού, τα στάδια διερεύνησης που ακολούθησε η εταιρεία και τα οποία αφορούσαν, κατά σειράν, το άνοιγμα του χάρτινου κιβωτίου το οποίο είχε σταλεί με κούριερ στην εταιρεία και που περιείχε τους δύο ελεγκτές συμπίεσης θαλάμου του μοιραίου αεροσκάφους, την ταυτοποίηση των ελεγκτών, την οπτική τους επιθεώρηση, την αναγνώριση των δύο τσιπ NVM, την ανάκτηση δεδομένων από το ένα από τα δύο τσιπ, η οποία κατέστη δυνατή μέσω της μεταφοράς τους σε τρίτο ελεγκτή και τέλος την ανάλυση των δεδομένων τα οποία ανακτήθηκαν.

Ανάκτηση - ανάλυση δεδομένων
Όπως εξήγησε, κάθε ελεγκτής περιέχει 1 τσιπ NVM, το οποίο αναφέρεται σε τμήμα ημιαγωγού που μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα τα οποία βοηθούν στη διαδικασία συντήρησης και επισκευής του συστήματος και τα οποία δεν διαγράφονται με την απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημείωσε παράλληλα πως η ανάκτηση των δεδομένων από τον έναν από τους δύο ελεγκτές κατέστη δυνατή καθώς στον εν λόγω ελεγκτή, παρά τις φθορές που αυτός υπέστη, τα εξαρτήματα στο εσωτερικό βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το δεύτερο ελεγκτή ο οποίος είχε καεί ολοσχερώς και η ανάκτηση δεδομένων που τυχόν να είχαν διασωθεί, θα έπρεπε να γίνει από εξειδικευμένο εργαστήριο. Αναλύοντας τα δεδομένα τα οποία αποκωδικοποιήθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία, ο κ. Πάσινγκ ανέφερε πως αυτά καταδεικνύουν ότι σε συνθήκες πίεσης της καμπίνας του αεροσκάφους, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε εξωτερική πίεση σε ύψος 14.700 ποδών, η οπίσθια βαλβίδα εκροής αέρα βρισκόταν σε λειτουργία, πράγμα που, όπως είπε, σημαίνει ότι ο ψηφιακός ελεγκτής της βαλβίδας εκροής βρισκόταν σε χειροκίνητη θέση λειτουργίας (manual mode).

Ενώ το αεροπλάνο ανέβαινε…
Είπε ακόμη ότι η αποκωδικοποίηση των δεδομένων κατέδειξε ότι ο ελεγκτής συμπίεσης θαλάμου συνέχισε να καταγράφει, κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, δεδομένα που αφορούσαν προηγούμενες πτήσεις του αεροσκάφους κατά τις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο ελεγκτής, είχε παρουσιαστεί χαμηλή εκροή αέρα. Όπως διευκρίνισε, το αεροσκάφος ανέβαινε την ίδια ώρα που η βαλβίδα εκροής αέρα παρέμενε σε χειροκίνητη θέση λειτουργίας χωρίς να μεταβάλλεται η θέση της, με αποτέλεσμα η πίεση στην καμπίνα να πέφτει. Στα συμπεράσματα της παρουσίασής του, ο Γερμανός μάρτυρας είπε ότι το NVM «έδειξε ότι υπήρχε μια κατάσταση χαμηλής εισροής (αέρα) σε όλες τις προηγούμενες πτήσεις, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η βαλβίδα δεν είχε κλείσει σε όλες τις προηγούμενες πτήσεις».
Κατέληξε, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου τη γνώμη του, σύμφωνα με την οποία η θέση της βαλβίδας εκροής αέρα στο manual mode προέκυψε ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έγινε στο αεροσκάφος πριν από τη μοιραία πτήση. Η διαδικασία της εξέτασης του μάρτυρα από την Κατηγορούσα Αρχή θα συνεχιστεί σήμερα στις 9:30.
www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: