27.2.10

Μεγάλος αρχαιολογικός ναός αναζητά ταυτότητα στον Τύρναβο


Τον αρχαιολογικό χώρο του Τυρνάβου επισκέφθηκαν στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και καθηγητές πανεπιστημίων, αποδεχόμενοι πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» τη σπουδαιότητα των αρχαίων ευρημάτων. Εντυπωσιακά μάλιστα είναι τα συμπεράσματα που έβγαλαν και όπως ανέφεραν «πρόκειται για μνημεία πανελλαδικής εμβέλειας, μοναδικά στο χώρο της κεντρικής Ελλάδος» ενώ μετά από μετρήσεις που έκαναν εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μνημεία «εφάμιλλα του ναού του Ηφαίστου (Θησείο), του Επικούρειου Απόλλωνα και του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο». Όπως...
χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής του υπουργείου πολιτισμού κ. Θαν. Νακάσης «πρόκειται για πολύ σημαντικά μνημεία, ενδεχομένως αφορούν σε ένα τεράστιο παρόχθιο συγκρότημα ναών και στοών κατά μήκος του Τιταρήσιου και προέχει η ανασκαφική έρευνα, η διάσωση και η αναστύλωσή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι εκτιμήσεις των καθηγητών πανεπιστημίων οι οποίοι όπως είπαν «πρόκειται για επιμελημένη εργασία, είναι μνημεία πρώτης γραμμής, με συνδέσμους, πελεκίνους, πειόσχημους, γόμφους μεταλλικούς κ.λπ. Ανάγονται στους Ελληνιστικούς χρόνους και είναι Δωρικού ρυθμού ενώ εντόπισαν και κτίριο Ιωνικού ρυθμού». Τους προσκεκλημένους συνόδευαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης και ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Σάκης Κωστούλας, ενώ με δήλωσή του ο δήμαρχος τόνισε την «αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής προς κάθε ενέργεια της πολιτείας προκειμένου να έλθει στο φως αυτό το σπουδαίο για τον τόπο και την πατρίδα μας αρχαιολογικό μνημείο».
«Ανακαλύπτουμε τα θεμέλια της ιστορίας μας» ανέφερε ο κ. Σάκης Κωστούλας ενώ οι καθηγητές πανεπιστημίων που προΐστανται αρχαιολογικών ανασκαφών σε διάφορα σημεία της χώρας υποσχέθηκαν να επισκεφθούν και πάλι τον αρχαιολογικό χώρο όταν πέσουν τα νερά του ποταμού και θα ασκήσουν κάθε πίεση προς την πολιτεία για την επίσπευση της ανασκαφικής έρευνας, διάσωσης και αναστύλωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: